epiheirimatikotita.gr

Ο απολυτος κομβος για την επιχειρηματικοτητα !

Friday, Feb 23rd

Last update:05:35:58 PM GMT

You are here: Επιχειρηματικό σχέδιο Επιχειρηματικό σχέδιο βήμα-βήμα

Επιχειρηματικό σχέδιο βήμα-βήμα

E-mail Εκτύπωση PDF

Επιχειρηματικότητα

Κάνε το μόνη σου

Επιχειρησιακό πλάνο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Επιχειρησιακό Πλάνο «Κάνε το μόνη σου» είναι ένας οδηγός με τον οποίο μπορείτε να καταρτίσετε ένα πλάνο για την επιχείρησή σας βήμα προς βήμα.

 

Οδηγός

Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε ένα τμήμα με κείμενο και ένα τμήμα για να το συμπληρώσετε εσείς. Το κείμενο παρέχει πληροφόρηση σχετικά με όλες τις πλευρές του επιχειρηματικού πλάνου. Το τμήμα που συμπληρώνετε εσείς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στήσετε το δικό σας επιχειρησιακό πλάνο. Για αυτό το λόγο προσφέρουμε ένα σύστημα πλήρες από μόνο του, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε όλα τα στάδια χωρίς να χάσετε τίποτα. Θα ανακαλύψετε ότι θα χρειαστείτε να ανατρέξετε σε πολλά σημεία, πολλά δεδομένα που θα πρέπει να αναζητήσετε και να συγκεντρώσετε και ότι θα πρέπει να κάνετε και κάποιους υπολογισμούς. Όσο προχωράτε, ίσως καταλήξετε σε μερικές καινούργιες ιδέες. Ίσως πάλι κάνετε αλλαγές στην πρώτη εκδοχή του επιχειρησιακού σας πλάνου. Με αυτήν την έννοια, η προσεκτική κατάρτιση του επιχειρησιακού σας πλάνου αποτελεί ουσιαστικά έναρξη της επιχείρησής σας από τη μηδενική βάση.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα επιχειρησιακό πλάνο το οποίο θα εξυπηρετεί πραγματικά την επιχείρησή σας, όταν, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε εξωτερική χρηματοδότηση.

Θα ανακαλύψετε ότι πολλοί οργανισμοί με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστείτε ως νέος επιχειρηματίας, θα σας ζητήσουν επιχειρησιακό πλάνο.

Θα συνιστούσαμε να εξετάσετε σοβαρά το επιχειρησιακό σας πλάνο τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης. Άλλωστε, αυτό αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της επιχείρησής σας.

Περιεχόμενα

Βήμα 1 Η επιχειρηματίας

Βήμα 2 Φόρμουλα προϊόντος / αγοράς

Βήμα 3 Νομικές υποθέσεις

Βήμα 4 Έρευνα Αγοράς

Βήμα 5 Μάρκετινγκ

Βήμα 6 Επενδύσεις και χρηματοδότηση

Βήμα 7 Αξιολόγηση λειτουργίας

Βήμα 8 Προοπτική ρευστότητας

Βήμα 9 Λογιστική

 

Προσωπικές λεπτομέρειες

Όνομα: …………………………………………………………………………………

Διεύθυνση: …………………………………………………………………………….

Τόπος διαμονής και Ταχ. Κώδικας: ………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………..

Ημερομηνία γέννησης: ……………………………………………………………….

Τόπος γέννησης: ……………………………………………………………………..

Τηλέφωνο: …………………………………………………………………………….

Οικογενειακή κατάσταση: ……………………………………………………………

Όνομα συντρόφου (αν υπάρχει): …………………………………………………...

Αριθμός παιδιών: ……………………………………………………………………..

Τρέχον εισόδημα: Ευρώ. …………………………………………ανά ………………

Πηγή εισοδήματος: Υπάλληλος / Ελεύθερος επαγγελματίας / Δημόσιος Υπάλληλος

Τρέχον εισόδημα συντρόφου: Ευρώ. ………………………….ανά ……………….

Πηγή εισοδήματος: Υπάλληλος / Ελεύθερος επαγγελματίας / Δημόσιος Υπάλληλος

Ακαδημαϊκή & επαγγελματική εκπαίδευση

Τριτοβάθμια ακαδημαϊκή & επαγγελματική εκπαίδευση

Τίτλος ……………… ναι / όχι

Επαγγελματικό ιστορικό

Εργοδότης / Ανεξάρτητη Επιχείρηση

Από …..έως…… Ιδιότητα

Άλλη σημαντική εμπειρία

Εδώ θα πρέπει να καταγράψετε οποιαδήποτε άλλη σημαντική εμπειρία έχετε αποκτήσει, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες (π.χ. διαχειριστική εμπειρία, εθελοντική εργασία).


ΒΗΜΑ 1: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

Προσωπικές λεπτομέρειες

Το επιχειρησιακό πλάνο ξεκινά με την καταγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Είναι σημαντικό, για παράδειγμα, όταν πρόκειται να αναζητήσετε εξωτερική χρηματοδότηση, να υπολογίσετε τους φόρους σας ή ακόμα όσον αφορά μείζονες κοινωνικές υποχρεώσεις. Ο αναγνώστης του πλάνου σας μπορεί με μία ματιά μόνο να γνωρίζει ποια είστε και τι θέλετε. Συμπληρώστε μόνο εκείνες τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για την έναρξη της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας.

Κίνητρα

Σε μία μικρή επιχείρηση, αποτελείται το κεντρικό πρόσωπο. Ο χαρακτήρας της επιχείρησης, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από τα προσωπικά σας χαρίσματα. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν συνεργάζεστε με άλλους. Είναι επομένως σημαντικό να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στα προσωπικά σας χαρακτηριστικά και κίνητρα, όταν ξεκινάτε την δική σας επιχείρηση. Τα κίνητρα είναι δυνατόν να απορρέουν από την εκπαίδευση, την επαγγελματική σας εμπειρία ή άλλες δραστηριότητες που ενδεχομένως έχετε αναλάβει και οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές για την καινούργια επιχείρηση. Τα παρακάτω είναι επίσης σημαντικά:

Ξεκινάτε την δική σας επιχείρηση επειδή δεν θέλετε πλέον να συνεχισθεί το παρόν εργασιακό σας καθεστώς; («Δεν θέλω να δουλεύω για άλλο αφεντικό πλέον», «Δεν θέλω να είμαι άνεργος», «Δεν μπορώ να βρω δουλειά»).

Αυτά τα κίνητρα ενέχουν αρνητικές πλευρές, αλλά μπορούν να είναι εξαιρετικά ισχυρά, εφόσον συνδυάζονται με αξιόλογες επιχειρηματικές δεξιότητες.

Ξεκινάτε μία νέα επιχείρηση επειδή έχετε σχεδιάσει να εισάγετε κάτι καινούργιο στην αγορά (προϊόν ή υπηρεσία) εδώ και καιρό και διαπιστώνετε πλέον ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κερδίσετε χρήματα από αυτό. Έχετε επομένως ωριμάσει επιχειρηματικά.

Αντιμετωπίζετε τη ζωή μέσα από μία ανεξάρτητη επιχείρηση ως τον καλύτερο τρόπο να εκφράσετε τις δεξιότητές σας;

Μπορεί να κάνετε και άλλες σκέψεις οι οποίες να αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, τη συνεργασία με άλλους, τον αγώνα για κάποιο ιδανικό ή ευκαιρίες στην αγορά. Σκεφτείτε το προσεκτικά και κατόπιν καταγράψτε τα κίνητρά σας.


Επιχειρηματικές δεξιότητες

Συχνά ακούτε τον κόσμο να λέει ότι κανείς πρέπει να έχει την αίσθηση των επιχειρήσεων, γιατί είναι κάτι που δεν το μαθαίνεις. Αυτό είναι μόνο μέρος της αλήθειας. Φυσιολογικά, ως επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτετε κάποιες δεξιότητες. Όμως δεν είναι απαραίτητο, ή ακόμα και δυνατό να συνδυάζονται όλες αυτές οι δεξιότητες στο πρόσωπό σας. Αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεστε είναι καλή γνώση των δικών σας ταλέντων, όπως και των συνεργατών σας. Για να βοηθηθείτε σε αυτό το σημαντικό τομέα, δώστε προσοχή στο τμήμα περί δυνατών και αδύνατων σημείων.

Κατόπιν, μπορείτε να αναρωτηθείτε τι πρέπει να κάνετε για τα αδύνατα σημεία σας. Σας χρειάζεται, για παράδειγμα, περισσότερη εκπαίδευση; Θα ήταν σκόπιμο να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών συμβούλων; Θα έπρεπε να αναζητήσετε τη συνεργασία συνεταίρου ή αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να αποφύγετε; Προσπαθήστε να τα σκεφτείτε όλα αυτά, συμπληρώστε το τμήμα που αφορά τα δυνατά και αδύναμα σημεία σας, στην παρακάτω σελίδα και σημειώστε τι πρέπει να κάνετε για τα αδύναμα σημεία σας.

Καταγράψτε σύντομες, αλλά σαφείς και λεπτομερείς ενδείξεις των επιχειρηματικών και προσωπικών σας επιδιώξεων.


Κίνητρα


Επιχειρηματικές δεξιότητες

Πρόγραμμα δυνατών & αδύνατων σημείων δυνατά Αδύναμα

Περισσότερη από 100% αφοσίωση

Εμπορικό πνεύμα (δυνατό / αδύναμο)

Επιμονή

Οικονομικό πνεύμα

Κοινωνικές σχέσεις

Επαγγελματισμός

Σχετική εμπειρία

Ικανότητα συνεργασίας με τον κοινωνικό περίγυρο

Ικανότητα συνεργασίας με άλλους

Οργανωτικότητα

Διοικητικές ικανότητες

Εφευρετικότητα

Δυνατότητα ανάληψης ρίσκου

Πρακτικό πνεύμα

Χιούμορ

Στόχοι και επιδιώξεις (επαγγελματικοί και προσωπικοί)

Oι Στόχοι και οι Επιδιώξεις του Επιχειρηματία

Οι επιχειρηματικοί στόχοι που θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να θέσετε:

Η σύσταση μία κερδοφόρας επιχειρήσεις

Η σύσταση μίας σταθερής επιχείρησης, με στόχο τη συνέχεια

Μία επιχείρηση η οποία παρέχει εισόδημα σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα


Παράλληλα, θα μπορούσατε να έχετε προσωπικούς στόχους και επιδιώξεις όπως:

Η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας που θεωρείτε ότι διαθέτουν σημαντικά στοιχεία, όπως προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, ειδικευμένες υπηρεσίες για το εξωτερικό, «εναλλακτική» υγειονομική φροντίδα, φροντίδα των παιδιών κλπ.

Μπορεί να έχετε κατά νου κάποιον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, όπως η εργασία μόνη με μία αίσθηση ελευθερίας και/ ή η συνεργασία με άλλους.

Τα ιδανικά και η πραγματικότητα, φυσικά (μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος) μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται ασύμβατα. Η ανάγκη για να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο τζίρο, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να λειτουργήσει αντίθετα σε σχέση με άλλες προσωπικές σας επιδιώξεις. Είναι σκόπιμο να διαθέσετε λίγο χρόνο και να το σκεφτείτε αυτό.

Δώστε σύντομες, αλλά ξεκάθαρες και λεπτομερείς υποδείξεις, σχετικά με το ποιοι είναι οι επαγγελματικοί και προσωπικοί σας αντικειμενικοί σκοποί.

 


1. Οι ομάδες στόχοι

 


2. Τι έχετε να προσφέρετε;


ΒΗΜΑ 2: ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ / ΑΓΟΡΑΣ

Η φόρμουλα προϊόντος / αγοράς είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του εμπορικού σας πλάνου. Η έννοια «εμπορικό» κατευθύνεται με το στόχο τη δημιουργία κέρδους. Τώρα πρόκειται να προχωρήσετε σε επιλογές που έχουν σχέση παράλληλα με τον τομέα των προμηθειών (προϊόντων ή υπηρεσιών σε ολόκληρο το εύρος τους) και της ζήτησης (ομάδες- στόχοι της αγοράς, ή σαφέστατα, πελάτες). Η φόρμουλα προϊόντος / αγοράς που προσφέρετε απευθύνεται στην αγορά, το οποίο σημαίνει ότι από αυτό το σημείο και μετά κατευθύνεστε με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πιθανών πελατών σας. Σε τελική ανάλυση, ο πελάτης ξοδεύει χρήματα και το κάνει γιατί έχει σημαντικούς λόγους, δηλαδή κίνητρα, να προχωρήσει σε αγορές.

Οι πελάτες μπορεί να έχουν κάθε λόγο για να αγοράσουν κάποιο προϊόν και, πιο συγκεκριμένα, να αγοράσουν αυτό το προϊόν από εσάς.

Μπορείτε να συνδέσετε τον εαυτό σας με τα κίνητρα του πελάτη, αφού προηγουμένως σκεφτείτε προσεκτικά:

Σε ποιο σημείο ο πελάτης λέει «ναι»; Ποιο είναι το «μαγικό κουμπί»;

Τι είναι αυτό που το έκανε να πάρει αυτήν την απόφαση;

Ποια είναι τα στάδια της διαδικασίας λήψης της απόφασής του;

Τι σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της διαδικασίας σκέψης;

Τι κάνατε εσείς για να προσελκύσετε την προσοχή του πελάτη και να προκαλέσετε την απόφασή του να αγοράσει;

Τρία βήματα για την διατύπωση της φόρμουλας προϊόντος / αγοράς

1. Η επιλογή και η δόμηση της ομάδας-στόχου

Απαντήστε στην ερώτηση «για ποιον προορίζεται το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρω;

Σύμφωνα με τα σχέδια και τις προσδοκίες σας, η υποψήφια ομάδα-στόχος θα πρέπει να έχει συνάφεια με το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρετε με τους παρακάτω τρόπους:

Με τις λειτουργίες που το προϊόν προσφέρει στον πελάτη

Με την ειδίκευση ή την μοναδικότητα αυτού που προσφέρετε

Με τον συνδυασμό τιμής και ποιότητας

Με εσάς, τις προτιμήσεις σας και τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες

Μία ομάδα –στόχος έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως:

Ηλικία, περιοχή διαμονής, φύλο, υπηκοότητα, οικογενειακή κατάσταση

Τρόπο ζωής, κοινωνική τάξη, εισόδημα, επάγγελμα

Ενασχολήσεις σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς ή στη δημόσια διοίκηση ή στις τοπικές αρχές

Είναι σημαντικό στοιχείο η ομάδα-στόχος να διαθέτει αγοραστική δύναμη και κίνητρα να αγοράσει. Να είναι δηλαδή επαρκώς μεγάλη και προσβάσιμη (δηλαδή σε ένα συγκεκριμένο πεδίο μέσω του Τύπου, αρχείων διευθύνσεων, ειδικών οργανισμών κλπ).

3. Προϊόντα Αγορά (ομάδες-στόχοι)

1 2 3 4

 

Εξήγηση στηλών

1=

2=

3=

4=

4. Οι επιχειρηματικές σας επιδιώξεις με 7 λέξεις κλειδιά

 


Η ιεράρχηση αναγκών του Maslow


Αυτοπροσδιορισμός

Κύρος / Αυτοεκτίμηση

Ανάγκη του ανήκειν

Ασφάλεια

Φυσικές Ανάγκες

Επίπεδο 1: Φυσικές και άλλες πρωτογενείς ανάγκες

Τροφή, ποτό, αέρας, ανάπαυση, σωματική άσκηση, προστασία από το κρύο, τη βροχή ή τον ήλιο.

Επίπεδο 2: Ανάγκη για ασφάλεια

Καταφύγιο, εισόδημα, επιβεβαίωση ίσης μεταχείρισης, προστασία από κινδύνους.

Επίπεδο 4: Ανάγκη κύρους / αυτοεκτίμησης

Αναγνώριση των προσωπικών χαρακτηριστικών από τους άλλους, αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός, κοινωνικό κύρος.

Επίπεδο 5: Ανάγκη αυτοπροσδιορισμού

Ανάπτυξη προσωπικών ταλέντων, δημιουργικότητα, επιτεύγματα, θεμιτός ανταγωνισμός, υπευθυνότητα για ίδιες πράξεις.

Η γενική αρχή της ιεράρχησης αναγκών του Maslow είναι ότι το εκάστοτε κατώτερο επίπεδο αναγκών πρέπει να ικανοποιηθεί καταρχήν, ώστε μετά να ικανοποιηθούν υψηλότερα επίπεδα.

 


Είναι δυνατόν να επιλέξετε διαφορετικές ομάδες-στόχους. Λάβετε υπόψη ότι:

Θα πρέπει να προϋπάρχει τουλάχιστον κάποιο ενδιαφέρον

Οι πελάτες θα πρέπει, καταρχήν, να ευαισθητοποιήσουν ο ένας τον άλλον ώστε να αγοράσουν από εσάς.

Η τελική εντύπωση που δίνει η επιχείρησή σας στους πελάτες (εικόνα / image) δεν πρέπει ποτέ να υποστεί ζημία για οποιοδήποτε λόγο. Αντίθετα, θα πρέπει πάντα να εντείνεται και να βελτιώνεται.

Για παράδειγμα: «Πάντα πηγαίνω σε αυτό το ανθοπωλείο, επειδή έχει όμορφα λουλούδια, αισθάνομαι άνετα, υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο, μου αρέσει η προσωπική φροντίδα που απολαμβάνω και έχω ακούσει ότι τροφοδοτούν με λουλούδια κάποια από τα κορυφαία εστιατόρια».

2. Η επιλογή και η διατύπωση όσων έχετε να προσφέρετε

Τώρα θα διατυπώσετε αυτό το οποίο έχετε να προσφέρετε στον πελάτη από τη δική σας σκοπιά. Κατά κανόνα, θα υπάρξει μία ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών και επομένως καταλήγουμε να συνθέτουμε μία ομάδα αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών. Οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά στο εύρος και τις επιλογές τις οποίες ο πελάτης μπορεί να κάνει.

Σκεφτείτε:

Τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, η οποία πρέπει να είναι αμέσως κατανοητή από τον πελάτη σας.

Ότι η ολοκλήρωση των όσων προσφέρετε, πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να ευαισθητοποιήσει τον πελάτη να μην αγοράσει μόνο ένα μέρος αλλά περισσότερα.

Την εξειδίκευση ή την μοναδικότητα όσων προσφέρετε.

Για παράδειγμα: «Εξειδικευμένοι σε αποκλειστικές γαμήλιες συνθέσεις. Με την αγορά ενός μικρού μπουκέτου σας προσφέρουμε την ανθοδέσμη της νύφης ή/ και το αντίθετο».

Η εξειδίκευση είναι σχεδόν απολύτως απαραίτητη όσον αφορά τη μικρή επιχειρηματία. Θα πρέπει να βασιστείτε στις προσωπικές σας δεξιότητες, ξεχωρίζοντας τον εαυτό σας από τον ανταγωνισμό. Σε σύγκριση με τις μεγάλες εταιρίες και τα μεγάλα καταστήματα, τα μικρότερα ονόματα της αγοράς προσελκύουν το ενδιαφέρον, ακριβώς εξαιτίας της εφευρετικότητας, της δημιουργικότητας και της προσωπικής προσέγγισης.

3. Εντοπισμός προϊόντος / αγοράς

Σε αυτό το τμήμα του βιβλίου, θα βρείτε ένα τμήμα που θα πρέπει να συμπληρώσετε. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τις ομάδες – στόχους οριζοντίως και το εύρος καθέτως. Οι διασταυρώσεις δείχνουν ποια προϊόντα προορίζετε για κάθε ομάδα – στόχο. Όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός σύνθεσης, τόσο το καλύτερο.

Συμπερασματικά, προσπαθήστε τώρα να διατυπώσετε τις επιχειρηματικές επιδιώξεις με 7 λέξεις-κλειδιά. Για παράδειγμα, «Θα πουλάω συνθέσεις διακοσμητικών και εξωτικών λουλουδιών».

Αυτή η πρόταση αποτελεί το σημείο αφετηρίας του πλάνου μάρκετινγκ, που θα δούμε ακριβέστερα στο βήμα 5.

Τώρα συμπληρώστε τη διατύπωση αγοράς / προϊόντος και καταγράψτε τις επιχειρηματικές σας επιδιώξεις με 7 λέξεις-κλειδιά.


Πρέπει η επιχείρησή σας να συμβληθεί με κάποιο Επιμελητήριο;

Ναι Όχι

Υπάρχουν νομικοί περιορισμοί στην ανάπτυξη του είδους της επιχείρησή σας;

Αν ναι, ποιοι;

Μπορείτε να πληροίτε τις προϋποθέσεις αυτών των νομικών περιορισμών ή ρυθμίσεων;

Ναι Όχι

Αν ναι, με βάση ποια πιστοποιητικά ή διπλώματα;

 


Αν όχι, τι είδους πιστοποιητικά ή διπλώματα χρειάζεστε και πώς θα τα αποκτήσετε;

 


ΒΗΜΑ 3: ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Βήμα 3Α. Νομικές προϋποθέσεις

Το Επιμελητήριο

Η δραστηριότητα των ανεξάρτητων επιχειρηματιών διέπεται από πολλούς νόμους, ρυθμίσεις και υπόκειται σε πολλές διαδικασίες. Ο οργανισμός που ειδικεύεται σε αυτούς τους τομείς είναι το αρμόδιο Επιμελητήριο. Υπάρχουν παρόμοια ιδρύματα σε κάθε χώρα και παρέχουν πληροφόρηση σε επιχειρήσεις όσον αφορά σε ζητήματα εγγραφών εταιριών και επιχειρήσεων, όπως επίσης τη γενικότερη πρόοδό τους.

Σε μερικές χώρες υπάρχουν νόμοι οι οποίοι διέπουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Αυτοί οι νόμοι περιλαμβάνουν κανονισμούς και ρυθμίσεις που εμποδίζουν ανθρώπους που δε διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα να εισέρχονται σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να έχει υποστεί την κατάλληλη εκπαίδευση και να έχει περάσει με επιτυχία εξετάσεις πριν προχωρήσει στη σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Είναι απαραίτητο να αποκτήσετε πλήρη πληροφόρηση όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον νόμοι, κανονισμοί και ρυθμίσεις

Σχεδιασμός

Η χρήση εδάφους και κτιρίων υφίσταται περιορισμούς που θέτονται από τις τοπικές αρχές. Ένα κτίριο που έχει χαρακτηριστεί ως «κτίριο κατοικίας» συνήθως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματικούς σκοπούς. Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερωθείτε γύρω από αυτού του είδους τις ρυθμίσεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις πριν προχωρήσετε στην αγορά ή την ενοικίασή τους.

Νόμοι παρενόχλησης

Εφόσον η επιχείρησή σας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θορύβων, οσμών, κραδασμών ή άλλων καταστάσεων οι οποίες συνιστούν παρενόχληση, θα πρέπει να ενημερωθείτε αν χρειάζεστε ειδική άδεια. Σε μερικές περιπτώσεις, ένας απλός έλεγχος είναι επαρκής. Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις είναι δυνατόν να χρειαστείτε άδεια που προϋποθέτει αυστηρούς, περιοριστικούς όρους.

Άδεια οικοδομήματος

Εφόσον σκοπεύετε να κτίσετε ή να αναπλάσετε τμήμα των εγκαταστάσεών σας, φυσιολογικά θα χρειαστείτε τη σχετική άδεια. Αναζητήστε τη σχετική πληροφόρηση από το Τμήμα Πολεοδομίας των τοπικών αρχών της περιοχής σας.

Με ποιο όνομα θα δραστηριοποιηθείτε ως επιχειρηματίας;

 


Που θα είναι εγκατεστημένη η επιχείρησή σας;

 

Η επιχείρησή σας προσαρμόζεται με τις προϋποθέσεις της πολεοδομικής άδειας;

Ναι Όχι

Χρειάζεστε άλλη πρόσθετη άδεια;

Ναι Όχι

Αν ναι, τι είδους;

 

Ονόματα επιχειρήσεων

Δεν είναι αποδεκτά όλα τα πιθανά ονόματα επιχειρήσεων. Σε περίπτωση αμφιβολιών, θα πρέπει να πληροφορηθείτε στο εμπορικό ενημερωτικό τμήμα. Για παράδειγμα: Διάφορες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και δεσμεύσεις (π.χ. άδειες εκκένωσης, δεσμεύσεις συλλογής αποβλήτων κλπ.)

Η τοπικές αρχές όπου υπάγεται η επιχείρησή σας μπορεί ασφαλώς να σας παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες.

Άδειες μεταφοράς

Απαραίτητες για επιχειρήσεις μεταφορών με τη δυνατότητα μεταφορών μεγαλύτερη από 500kg.

Συμπληρώστε το συμπληρωματικό τμήμα ώστε να αποσαφηνίσετε ποιο νόμοι και άδειες σας αφορούν και κατά πόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις.

 

Φ.Π.Α. (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) / (Φόρος Κύκλου Εργασιών)

Ασκείτε ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα;

Ναι Όχι

Αποτελεί τμήμα της δραστηριότητάς σας η παράδοση αγαθών ή υπηρεσιών;

Ναι Όχι

Είστε υποχρεωμένη να αποδίδεται Φ.Π.Α;

Ναι, διότι ..................................................................

Όχι, διότι ………………………………………………….

Σε ποια κατηγορία Φ.Π.Α. υπόκεινται τα αγαθά και οι υπηρεσίες που προσφέρετε;

Γενική κατηγορία .............................................................

Μειωμένη απόδοση ..........................................................

Μηδενική απόδοση............................................................

Ειδική κατηγορία ..............................................................

Αποζημιώνεστε με τιμολόγιο ή με ρευστό;

Τιμολόγιο Ρευστό

Ποιο είναι το σύνηθες ύψος Φ.Π.Α. που αποδίδετε για τις αγορές και / ή τις δαπάνες σας;

Γενική κατηγορία .............................................................

Μειωμένη απόδοση ..........................................................

Μηδενική απόδοση............................................................

Ειδική κατηγορία ..............................................................

Είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις;

Ναι Όχι

Βήμα 3Β. Φόροι

Υπάρχουν βασικά δύο σημαντικοί φόροι που θα αντιμετωπίσετε από την έναρξη της επιχειρηματική σας δραστηριότητας. Πρόκειται για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Εισοδήματος ή Μισθοδοσίας. Ο Φ.Π.Α έχει διαφορετική ονομασία σε κάθε χώρα. Σε αυτόν τον τόμο θα χρησιμοποιήσουμε τον όρο Φ.Π.Α για να αναφερθούμε στον φόρο προστιθέμενης αξίας, ο οποίος δηλώνει ότι ο τελικός λογαριασμός για αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό για να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος φόρος.

Φ.Π.Α

Ο Φ.Π.Α. (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) κατά κανόνα προστίθεται στην «παράδοση αγαθών και υπηρεσιών» που προσφέρεται από κάποιον επιχειρηματία δια της χρήσης της επιχείρησής του. Αυτό καταρχήν σημαίνει ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσο ένα πρόσωπο θεωρείται επιχειρηματίας.

Ως επιχειρηματίας, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ορίζεται όποιος ασκεί ελεύθερο επάγγελμα / επιτήδευμα.

Οποιοσδήποτε

Αυτό αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα (π.χ. επιχειρήσεις του ενός προσώπου) και νομικά πρόσωπα (π.χ. εταιρίες περιορισμένης ευθύνης) οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν επιχειρηματίες.

Ελεύθερο

Πρόκειται για έννοια που παρουσιάζει δυσκολίες. Τα παρακάτω χαρακτηριστικά ορίζουν κατά πόσον ένα πρόσωπο ασκεί ελεύθερο επάγγελμα:

Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η εργασία

Τα οικονομικά ρίσκα που αναλαμβάνονται από ένα πρόσωπο που ασκεί τέτοια εργασία

Η περίοδος κατά την οποία ασκείται η εργασία

Η ευχέρεια εξυπηρέτησης περισσοτέρων του ενός πελατών

Είδος επαγγέλματος / επιτηδεύματος

Αναφέρεται σε έναν «οργανισμό κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού ο οποίος αποσκοπεί να συμβάλλεται σε εμπορικές δραστηριότητες με σχετική διάρκεια».

Εφόσον αποσαφηνιστεί αν ένα πρόσωπο είναι επιχειρηματίας, πρέπει να γίνει επίσης σαφές κατά πόσον οι επαγγελματικές συναλλαγές του συγκεκριμένου προσώπου έχουν συνάφεια με πωλήσεις. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που πουλά το προσωπικό του ποδήλατο δεν δικαιούται να προσθέσει Φ.Π.Α. στην τιμή.

Πώς λειτουργεί ο Φ.Π.Α. (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας);

Πρέπει να πληροφορηθείτε από τον έφορο κατά πόσον είστε υποχρεωμένοι να προσθέτετε φόρο στους λογαριασμού σας και σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του φόρου που αναλογεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Κατόπιν, πρέπει να ακολουθήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο Φ.Π.Α. διαφέρει ανά χώρα.

Παρακάτω, θα βρείτε μία έρευνα του ύψους του Φ.Π.Α., όπως εφαρμόζεται σε διαφορετικές χώρες. Μερικές χώρες εφαρμόζουν διαφορετικά ποσοστά φόρου, ανάλογα με τη φύση των αγαθών και των υπηρεσιών που προσφέρονται. Επίσης, υπάρχουν χώρες οι οποίες εφαρμόζουν περισσότερα από δύο ποσοστά.

Θα πρέπει να συγκεντρώσετε τις συγκεκριμένες πληροφορίες που χρειάζεστε σε σχέση με τον Φ.Π.Α. για το δικό σας επιχειρησιακό πλάνο.

Φ.Π.Α. (1992):

Δανία 25%

Ηνωμένο Βασίλειο 17,5%

Γερμανία 7% και 14%

Ολλανδία 6% και 17,5%

Ιρλανδία από 12,5% ως 16% και 21%

Λουξεμβούργο 3%, 6% και 15%

Ισπανία 6%, 13% και 28%

Ελλάδα από 4% ως 5%, 18% και 36%

Πορτογαλία από 0% ως 5%, 16% και 30%

Ιταλία 4%, από 9% ως 12%, 19% και 38%

Γαλλία 5,5% και 18,6%

Βέλγιο από 6% ως 12%, 19% και 38%

Πολωνία 25%

Βουλγαρία 22%

Ουγγαρία 0%, 15% και 25% (άλλαξε το 1993).

Ο Φ.Π.Α. βασίζεται σε δηλώσεις τις οποίες είστε υποχρεωμένοι να συμπληρώνετε. Κάθε πέντε περίπου χρόνια οι αρχές προβαίνουν σε έλεγχο προκειμένου να εξακριβώσουν την ορθότητα των δηλώσεών σας.

Οι δηλώσεις για πληρωμή και επιστροφή του Φ.Π.Α. συνήθως συμπληρώνονται και κατατίθενται κάθε μήνα και οφείλετε να καταδεικνύεται τους τζίρους της σχετικής περιόδου. Παράλληλα, πρέπει να υπολογίζετε το ποσόν του Φ.Π.Α. που αναλογεί στην ίδια περίοδο. Από αυτό το ποσό, μπορείτε να αφαιρέσετε το ποσόν του Φ.Π.Α. που έχετε πληρώσει σε άλλους κατά την ίδια περίοδο. Αυτό το είδος του φόρου ονομάζεται προσωρινό.

Παράδειγμα: ο συνολικός σας τζίρος για το μήνα Ιανουάριο ήταν 20.000 (αυτό είναι το σύνολο που έχετε χρεώσει τους πελάτες σας χωρίς να περιλαμβάνετε τον Φ.Π.Α.). Σε αυτήν την περίπτωση, αν υποθέσουμε ότι πρέπει να προσθέσετε 18,5% Φ.Π.Α., υποχρεούστε να αποδώσετε το 18,5% των 20.000 = 3.700. Επομένως, αυτό τον μήνα έχετε εκδώσει αποδείξεις (ή έχετε πληρωθεί σε ρευστό) του ύψους των 23.700. Επιπλέον, έχετε κάνει αγορές, από προμηθευτές, της τάξης των 10.000 (χωρίς πάλι να συνυπολογίσετε τον Φ.Π.Α.) σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτοί οι προμηθευτές σας έχουν χρεώσει ένα συνολικό 1.500 για Φ.Π.Α. (κάποιο 6%, κάποιο 18% και κάποιοι 0%). Αυτές οι 15.000 ονομάζονται προσωρινός φόρος και μπορούν να αφαιρεθούν από το ποσόν των 3.700 το οποίο οφείλετε. Για τον μήνα Ιανουάριο επομένως, πρέπει να αποδώσετε 3.700 μείον 1.500= 2.200.

Υπάρχουν δύο συστήματα πληρωμής, Πρόκειται για το σύστημα αποδείξεων και τιμολογίων και το σύστημα που αφορά το ρευστό. Αν παρέχετε αγαθά και υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις, τότε εμπίπτετε στην κατηγορία των αποδείξεων και τιμολογίων. Αυτό σημαίνει ότι κατά την ημέρα της υποβολής της δήλωσης, όλες οι αποδείξεις και τα τιμολόγια που έχετε εκδώσει, όπως επίσης εκείνα που σας έχουν εκδώσει οι προμηθευτές σας, πρέπει να αποδοθούν ή να αφαιρεθούν, ανεξαρτήτως αν έχουν διευθετηθεί ή όχι.

Αν πουλάτε σε ιδιώτες και εισπράττετε ρευστό, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το σύστημα απόδοσης σε ρευστό (π.χ. για κομμωτήρια, εταιρίες ταξί). Δηλώνετε ό,τι έχετε εισπράξει σε ρευστό για το συγκεκριμένο διάστημα και παράλληλα δηλώνετε ως προσωρινό φόρο όλους τους λογαριασμούς και τα τιμολόγια που σας έχουν εκδώσει κατά την ίδια περίοδο.

Για τους ακριβείς κανονισμούς, απευθυνθείτε στην αρμόδια Εφορία όπου ανήκετε.

Φόρος εισοδήματος

Ως επιχειρηματίας, εμπίπτετε στους κανονισμούς περί εισοδήματος;

Ναι Όχι, διότι ..........................................

Πληροίτε τις προϋποθέσεις ώστε να θεωρήστε επισήμως επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας;

Ναι Όχι, διότι .........................................

Εμπίπτετε στην αρμοδιότητα του Ελεγκτή Άμεσης Φορολογίας;

Ναι, διότι ……………………………………………………

Όχι, διότι …………………………………………………………..

Μπορείτε να εκμεταλλευθείτε ειδικούς κανονισμούς;

Φόρος εισοδήματος

Ως επιχειρηματίας θα πρέπει να αποδίδετε φόρο εισοδήματος. Ο έφορος συγκεκριμένα θεωρεί το καθαρό κέρδος σας (τζίρος μείον αγορές και δαπάνες που έχουν σχέση με την επιχείρησή σας) προσωπικό σας εισόδημα. Το προσωπικό σας εισόδημα καθορίζει το ύψος του φόρου εισοδήματος που οφείλετε να πληρώσετε.

Όσον αφορά στο Φόρο Εισοδήματος, όπως και στην περίπτωση του Φ.Π.Α., πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσον πληρείται τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστείτε επιχειρηματίας. Μόνο όταν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν σε ειδική φορολογία.

Ακριβώς, όπως στην περίπτωση του Φ.Π.Α., προϋποτίθεται ένας αριθμός χαρακτηριστικών. Μία επιχείρηση θεωρείται ότι διαθέτει τα ακόλουθα:

1. Ανεξαρτησία

2. Διάρκεια

3. Κίνητρα για κερδοφορία

4. Ένα θεωρητικά απεριόριστο αριθμό πελατών

Υπάρχει έντονος νομικός διάλογος όσον αφορά στο ποιος είναι ή δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας / επιχειρηματίας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, έχετε υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, αυτά σημαίνουν ότι:

Η σχέση με τον πελάτη δεν είναι θέση ισχύος του ενός από τους δύο

Έχετε απόλυτη ελευθερία στη διαχείριση του χρόνου σας

Έχετε πλήρη υπευθυνότητα των οικονομικών κινδύνων που αναλαμβάνετε.

Είστε υποχρεωμένες να τηρείτε βιβλία εσόδων / εξόδων

Είναι προϋπόθεση να έχετε τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς πελάτες το χρόνο.

Παρακάτω, παρατίθεται ένας σφαιρικός τρόπος υπολογισμού του καθαρού κέρδους.

Τζίρος (μη περιλαμβανομένου Φ.Π.Α)

-/- αγορές

= μεικτό κέρδος

-/- δαπάνες επιχείρησης

= εμπορικό καθαρό κέρδος = φορολογήσιμο καθαρό κέρδος

-/- Φόρος εισοδήματος

Για να υπολογίσετε το ύψος του καθαρού σας κέρδους, πρέπει να αφαιρέσετε όλες τις δαπάνες της επιχείρησή σας.

Πληροφορηθείτε από την εφορία της περιοχή σας κατά πόσο έχετε το δικαίωμα για περαιτέρω φορολογικές εκπτώσεις προ φόρων. Μερικές χώρες προβλέπουν ειδικά προνόμια για μικρές επιχειρήσεις.

Τελικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποια κατηγορία εμπίπτετε. Αυτό επίσης διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Γ. Η νομική φόρμα

Ποια νομική φόρμα επιλέγετε για την έναρξη της επιχείρησή σας;

Ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τις ευθύνες;

1.

2.

3.

 

Τα «Π» του Μάρκετινγκ

Καταστρώνετε ένα πλάνο με τη βοήθεια των λεγόμενων «Π» του μάρκετινγκ. Δηλαδή:

Προϊόν

Περιβάλλον

Πρόσωπο

Παρουσίαση

Προώθηση

Δίπλα σε κάθε «Π» γράψτε τι θεωρεί ο πελάτης σας σημαντικό και πώς μπορείτε να του ικανοποιήσετε αυτή την ανάγκη. Ο πελάτης ψάχνει για ποιότητα που διαρκεί; Δώστε έμφαση σε αυτό. Επιζητά προσοχή; Δώστε του την. Να θυμάστε όμως ότι ποτέ δεν πρέπει να υποσχεθείτε κάτι που δεν μπορείτε να προσφέρετε. Το σχέδιο μάρκετινγκ πρέπει να είναι απολύτως αξιόπιστο και συνεπές.

1. Προϊόν

Για τους περισσότερους πελάτες, δεν είναι μόνο το προϊόν που έχει σημασία, αλλά και το αποτέλεσμα που έχει το ίδιο το προϊόν. Ένα μπαρ πουλάει ατμόσφαιρα, ένα κατάστημα ρουχισμού πουλάει ελκυστική πρόσοψη, ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων πουλάει προσδοκίες μεγαλύτερων κερδών και ένα ανθοπωλείο πουλάει ατμόσφαιρα για το σπίτι. Εσείς τι πουλάτε; (Γράψτε το στο κατάλληλο σημείο της σελίδας).

Ο πελάτης θέλει να μπορεί να επιλέγει. Αυτό που προσφέρετε συνίσταται από μία ποικιλία, ένα σύνολο επιλογών από προϊόντα που αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα ελκυστικό σύνολο, που θα κάνουν τον πελάτη να έρθει και να αγοράσει. Ένα μπαρ πουλάει επίσης και γεύματα, ένα κατάστημα ειδών ρουχισμού επίσης πουλάει και αξεσουάρ, ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων επίσης πουλάει κειμενογράφηση, ενώ ένα ανθοπωλείο επίσης πουλάει χώμα.

Η δική σας ποικιλία από τι αποτελείται; (Καταγράψτε το). Ένας πελάτης θα ήθελε να γνωρίζει ποια είναι τα «επιπλέον» του προϊόντος σας. Τι κάνετε εσείς που οι άλλοι δεν κάνουν; Σκεφτείτε πράγματα που έχουν να κάνουν με τη συσκευασία, το σέρβις, την προσωπική εξυπηρέτηση, επώνυμα αντικείμενα, πρωτοτυπία κλπ.

Τι «επιπλέον» προσφέρετε; (Γράψτε τα στην κατάλληλη σελίδα που ακολουθεί).

2.Τιμή

Η τιμή είναι στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα και την αξιοπιστία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρετε. Πολλοί, στην αρχή ξεκινούν με χαμηλές τιμές που θα τους εξασφαλίσουν μόνο την «έναρξη». Κάποιες φορές αυτό είναι αποτελεσματικό, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά να αυξήσει κανείς τις τιμές χωρίς να χάσει πελάτες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι συνηθισμένοι οι πελάτες σας να πληρώνουν και πόσο είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Πρέπει ακόμα να είστε καλά ενημερωμένοι για τις τιμές των ανταγωνιστών σας. Κάποιες φορές οι τιμές καθορίζονται από τομεακούς οργανισμούς ή επαγγελματικές ενώσεις. Υπάρχουν προτεινόμενες τιμές και καθορισμένα ωριαία τμήματα. Πάντα έχετε ένα περιθώριο να ξεφύγετε από τις καθιερωμένες τιμές με τρόπους, όπως ειδικές προσφορές, εκπτώσεις, μειώσεις τιμών κλπ. Ο πελάτης θέλει να αντιμετωπίζει ξεκάθαρα πράγματα. Όταν οι τιμές είναι ήδη καθορισμένες δεν χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις. Αν προσφέρετε υπηρεσίες, είναι καλή ιδέα καταρχήν να κάνετε μία γραπτή προσφορά. Καταγράφετε επακριβώς αυτό που μπορούν να περιμένουν οι πελάτες σας, λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες σας, οτιδήποτε αφορά στον παράγοντα χρόνο, την τιμή, τις μεθόδους πληρωμής, κατά πόσο η υπηρεσία σας περιλαμβάνει υλικά, αν προστίθενται άλλες χρεώσεις, την οργάνωση κλπ. Μετά την προσφορά της υπηρεσίας, στέλνετε τον λογαριασμό, ο οποίος περιλαμβάνει μία αναφορά στην προσφορά.

Μερικές φορές, οι συνθήκες παράδοσης προτείνονται από τομεακούς οργανισμούς. Μπορείτε να τις υιοθετήσετε και να τις εντάξετε στην προσφορά σας.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο διαθέτει αντίγραφα γενικών κανόνων παράδοσης.

Τώρα συμπληρώστε τις ερωτήσεις περί τιμών στην κατάλληλη σελίδα.

Ερωτήματα γύρω από το περιβάλλον / τόπο.

Πού;

Ποια περιοχή;

Τοπική επιχείρηση;

Μέγεθος χώρων πωλήσεων

Μέγεθος γραφείων και αποθηκών

Παρουσία ανελκυστήρα, σκαλοπατιών, κλιμακοστασίου

Παρουσία πινακίδας, βεράντας, χώρος στάθμευσης για ποδήλατα

Ύπαρξη χώρου πάρκινγκ. Πού;

Η περιοχή εξυπηρετείται από δημόσιες συγκοινωνίες;

Οι εγκαταστάσεις είναι νοικιασμένες; Το κόστος ενοικίασης ανά έτος;

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον χώρο;

Υπάρχουν πιθανότητες εξάπλωσης;

Θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε στο επιχειρηματικό σας πλάνο ένα τοπικό χάρτη δείχνοντας την τοποθεσία της εταιρίας σας.

Ερωτήματα γύρω από εσάς

Δώστε ένα προφίλ σας ως επιχειρηματία

Ένδυση

Κομψή, συντηρητική, προσεγμένη, ατημέλητη;

Απαντώντας το τηλέφωνο: πάντα προσωπικά ή μέσω άλλων;

Αυτόματος τηλεφωνητής;

Τρόπος γραφής επιστολών;

Έμφαση στον προσωπικό χαρακτήρα;

Ενδιαφέρον προσωπικό για τον πελάτη;

Συνεπής στα ραντεβού;

Συνεπής στις υποσχέσεις;

3. Περιβάλλον

Αναφερόμαστε στον χώρο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η επιχείρησή σας. Σε μερικές περιπτώσεις ο πελάτης δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην επιχείρησής σας, αν για παράδειγμα, πρόκειται για καθαρισμό παραθύρων ή κάποια μικρή επιχείρηση που εργάζεται με ταχυδρομικές παραγγελίες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, θα χρησιμοποιήσετε τους χώρους σας μόνο ως χώρο από όπου θα γίνονται οι διανομές (π.χ. παράδοση προϊόντος ή υπηρεσίας στον πελάτη).

Η σημαντική ερώτηση γύρω από το περιβάλλον είναι και πάλι «τι βλέπει και καταλαβαίνει ο πελάτης όταν έρχεται ή όταν βλέπει τους χώρους σας από έξω;». Βρίσκεστε σε εμπορικό δρόμο, σε περιοχή ξενοδοχείων ή εστιατορίων, σε περιοχή γραφείων, σε περιοχή επιχειρήσεων, κοντά στο κέντρο της πόλης ή αντίθετα μακριά κλπ. Τι υπάρχει στους χώρους σας που προσελκύει τον πελάτη, πώς είναι η περιοχή κλπ. Έχετε φτιάξει έναν χάρτη για τους πελάτες σας;

Πόσο μεγάλος είναι ο χώρος πωλήσεων; Υπάρχουν ξεχωριστά γραφεία ή αποθήκες; Οι παραδόσεις ή μεταφορές των προϊόντων είναι βολικές ή δυνατές; Γιατί διαλέξατε αυτό το χώρο;

Απαντήστε στις ερωτήσεις.

4. Πρόσωπο

Αυτό αφορά εσάς και τους συνεργάτες σας, αν διαθέτετε.

Παρουσιάζετε την εικόνα που έχετε κατά νου;

Προσωποποιείτε, όπως λένε, την εικόνα της επιχείρησης;

Τι κάνετε για παράδειγμα για το ντύσιμό σας, τη χρήση της γλώσσας, την αλληλογραφία σας, τον τρόπο που απαντάτε στο τηλέφωνο, τον τρόπο που κάνετε πωλήσεις, τον τρόπο που δίνετε προσοχή στον πελάτη;

Καταγράφετε στη μνήμη σας τα ονόματα των πελατών σας; Μπορείτε να θυμηθείτε τι αγόρασαν ή τι ζήτησαν και ρώτησαν την τελευταία φορά; Τηρείτε τις υποσχέσεις σας;

Περιγράψτε τον εαυτό σας με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου.

Σύντομες συμβουλές για επαφές με σκοπό την πώληση:

Χαιρετάτε τον πελάτη με φιλικό τρόπο και κοιτάξτε τον στα μάτια

Δώστε αρκετό χρόνο στον πελάτη να σας συνηθίσει, αλλά όχι πάρα πολύ

Ακούστε καλά, δείξτε ενδιαφέρον

Κάνετε σχετικές ερωτήσεις, προσπαθήστε να καταλάβετε πώς αισθάνεται ο πελάτης για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας

Να είστε υπερήφανη για τα προϊόντα σας και φροντίστε αυτό να φαίνεται

Παρουσιάστε μία αισιόδοξη εικόνα

Επιτρέψτε στον πελάτη να ρίξει μία ματιά, αλλά μην τον υποχρεώνετε

Δώστε κάτι στον πελάτη πριν φύγει, μια κάρτα, μια μπροσούρα

Ρωτήστε πότε ή που μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του

Ερωτήματα γύρω από την παρουσία σας

Διαρρύθμιση

Χρώματα

Μουσική

Ατμόσφαιρα

Αλληλογραφία

Φάκελοι / μπροσούρες

Κάρτες

Αυτοκίνητο (διαφημιστική επιγραφή επάνω στο αυτοκίνητο)

Πλάνο προώθησης

Προσωπικές πωλήσεις

Τι θα κάνετε;

Με τι μέσα; Πόσο συχνά; Δαπάνες;

 

5. Παρουσία

Η παρουσία έχει να κάνει με τη διακόσμηση και την εικόνα των εγκαταστάσεών σας. Τώρα θα δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα υποδέχεστε τους πελάτες σας. Η παρουσία δεν υπάρχει λόγος να είναι παρόμοια σε κάθε τομέα της επιχείρησης. Επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, για παράδειγμα, είναι πολύ εκτεθειμένα στην προσοχή του κοινού όσον αφορά στην παρουσία, ενώ αντίθετα οι τεχνίτες μπορούν να προσαρμόσουν ένα μικρό μέρος του εργαστηρίου τους ως χώρο επίδειξης.

Ο τρόπος που παρουσιάζεται η επιχείρησή σας, θα δημιουργήσει άμεσους συνειρμούς στον πελάτη, που έχουν σχέση με τις τιμές σας και την ποιότητα που προσφέρετε. Ο πελάτης θα σχηματίσει εντυπώσεις για το πρόσωπο και η παρουσία σας θα δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με την εμπειρία και τις δυνατότητες της επιχείρησή σας.

Η παρουσία είναι αυτή που δημιουργεί τις πρώτες εντυπώσεις και για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι το σημαντικότερο.

Τώρα συμπληρώστε πώς θα φροντίσετε το ζήτημα της παρουσία σας.

6. Προώθηση

Τώρα θα βάλετε σε εφαρμογή όλο το σχέδιο μάρκετινγκ. Είναι λάθος να νομίσετε ότι το μάρκετινγκ ξεκινάει με τη διαφήμιση. Η διαφήμιση είναι μόνο τμήμα της πολιτικής προώθησης και επομένως αποτελεί ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί κάποιος για προωθητικούς σκοπούς.

Ποια είναι τα οχήματα της πολιτικής σας προώθησης;

Προσωπικός τρόπος πώλησης

Δημόσιες σχέσεις

Δημοσιότητα και διαφήμιση

Ας υποθέσουμε ότι στο ξεκίνημα δεν διαθέτετε πόρους για να επενδύσετε σε τέτοια μέσα προώθησης. Τότε πρέπει να διερευνήσετε όλους τους φθηνούς τρόπους που θα μπορούσατε να σκεφτείτε. Η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητά σας δεν κοστίζουν καθόλου.

7. Προσωπικός τρόπος πώλησης

Υποστηρίξτε τις πωλήσεις σας με κάποιο φάκελο / ντοσιέ και έχετε πάντα μια κάρτα σας επάνω σας. Αν θέλετε να κλείσετε μια δουλειά με κάποιον πελάτη, πάντα να έχετε ένα μαζί σας. Να είστε έτοιμες να φέρετε εις πέρας όλη τη δουλειά, ακόμα και αν δεν περιμένετε να συμβεί.

Σχέδιο προώθησης

Δημόσιες σχέσεις

Τι θα κάνετε; Με τι μέσα; Πόσο συχνά; Δαπάνες;

Δώρα

Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Ημέρες εργασίας

Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις

Υποδοχή επισκεπτών

Επισκέψεις σε συνέδρια

Δελτία Τύπου

Αλληλογραφία

8. Δημόσιες Σχέσεις

Ο όρος περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που αναλαμβάνετε για να εξασφαλίσετε την θετική υποδοχή που επιθυμείτε για την επιχείρησή σας από το κοινό.

Οι καλές δημόσιες σχέσεις δημιουργούν θετική εικόνα για την επιχείρησή σας και επιπλέον βοηθούν ώστε ο κόσμος να σας θυμάται, ακόμα και για μικρά χρονικά διαστήματα. Τείνουν να κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται μάλλον υπερήφανος που αγόρασε από εσάς και εξασφαλίζουν ότι θα έρθουν να ξαναψωνίσουν. Οι καλές δημόσιες σχέσεις είναι επίσης χρήσιμες σε σχέση με τους προμηθευτές σας. Αν χρειάζεστε μία γρήγορη παράδοση, για παράδειγμα, ή πίστωση, ή μία επιπλέον παραγγελία, ή να εξασφαλίσετε μία δύσκολη παραγγελία για κάποιον πελάτη σας, φροντίστε ο προμηθευτής σας να κάνει μία εξαίρεση για να σας βοηθήσει. Οι καλές δημόσιες σχέσεις επίσης έχουν ως αποτέλεσμα τη δωρεάν διαφήμιση. Οι εφημερίδες πάντα ψάχνουν κάτι αξιόλογο να δημοσιεύσουν.

Σχέδιο προώθησης

9. Διαφήμιση Δημοσιότητα

Τι θα κάνετε; Με τι μέσα; Πόσο συχνά; Δαπάνες;

Διαφήμιση

Διανομή φακέλων

Παρουσία σε οδηγούς επιχειρήσεων, δημοσιοποίηση

Επιγραφές

Βιτρίνα

Αφίσες

Πινακίδες

 

9. Διαφήμιση και δημοσιότητα

Τα βήματα της διαφήμισης:

Το σημείο εκκίνησης είναι πάντα η εικόνα της επιχείρησης που έχετε προεπιλέξει

Διερευνήστε πως αυτή η εικόνα αποδίδεται γραφικά (η «θεατρική» πλευρά)

Πάντα υπογραμμίζετε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να εισπράξει ο πελάτης

Παραμείνετε αξιόπιστη και συνεπής

Τραβήξτε την προσοχή με μία φράση και δώστε επαρκείς πληροφορίες

Δημιουργείτε ενδιαφέρον με μια ειδική προσφορά ή κάποιο καινούργιο προϊόν

Δώστε κίνητρα στο κοινό σας να έρθει και να αγοράσει

Προκαλέστε δράση εσωκλείοντας κάτι που πρέπει να σας επιστρέψουν, όπως μια πρόσκληση, εγκαίνια, ειδικές μέρες εκπτώσεων, ένα κουπόνι εκπτώσεων με ημερομηνία λήξης.

Οι μέθοδοι της διαφήμισης

Διαφημιστείτε:

Σε τοπική εφημερίδα: στο τμήμα μικρών αγγελιών, 4 γραμμές τις Παρασκευές κοστίζει για έναν χρόνο…….

Σε Κυριακάτικες εφημερίδες, 2 φορές το μήνα, μέγεθος 19 χ 15 cm (1/6 της σελίδας) κοστίζει τον χρόνο ……….

Στην ομάδα-στόχο μηνιαίου περιοδικού : επιχειρηματίες, κυκλοφορίας περίπου 10.000 τευχών κάθε μήνα, μέγεθος 9 χ 13 cm, με ένα επιπλέον χρώμα, κοστίζει για έναν χρόνο…………….

Διαφήμιση ή παρουσία σε Οδηγό Επιχειρήσεων: η απλή παρουσία είναι πάντα χωρίς χρέωση. Μια διαφήμιση σε οδηγό με κυκλοφορία περίπου 34.000 τευχών, για παράδειγμα, κοστίζει για ένα χρόνο….

Ο σχεδιασμός, το γράψιμο και η εκτύπωση φακέλων / ντοσιέ, που μπορούν να διανεμηθούν στα σπίτια από την εταιρία διανομής Τύπου ή μπορείτε να τα διανείμετε εσείς.

Διανείμετε φακέλους / ντοσιέ κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων ή συναντήσεων, σε αγορές, στο δρόμο, προωθήστε τα στους πελάτες. Το κόστος του σχεδιασμού, την πρώτη φορά (π.χ. 2.500) και η διανομή : περίπου…. (εξαρτάται κατά πολύ από το είδος της εκτύπωσης, τα χρώματα, το είδος και το μέγεθος του χαρτιού).

Φτιάξτε αφίσες και αναρτήστε τις σε στρατηγικά σημεία, περίπου 100 αφίσες τυπωμένες σε 4 χρώματα……….

Φτιάξτε μια επιγραφή, με πλαστικά ή φλούο γράμματα, περίπου …..

Θυμηθείτε να τα κάνετε όλα με στυλ! Μπορούμε να μιλήσουμε για οικείο στυλ. Μην απομακρυνθείτε από αυτό πολύ, παρόλο που θέλετε να τραβήξετε την προσοχή με την επιγραφή.

Απευθείας επιστολές: στείλτε επιστολές αναγγέλλοντας εκπτώσεις σε πιθανούς πελάτες, π.χ. σε ανθρώπους που μόλις παντρεύτηκαν, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε ήδη υπάρχοντες πελάτες σας των οποίων διαθέτετε τις διευθύνσεις, ένα μήνυμα για τη διαφημιστική σας εκστρατεία πριν τις εκπτώσεις κλπ. Κοστίζει περίπου ….για κάθε επιστολή.

Συμμετοχή σε εκθέσεις, αγορές, ενοικίαση θέσης σε κάποιο συνέδριο. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να επιδείξετε τα προϊόντα σας. Θυμηθείτε ότι θα χρειαστείτε φακέλους / ντοσιέ και μπροσούρες να μοιράσετε. Μπορείτε παράλληλα να κάνετε μια ειδική προσφορά επίδειξης.

Φτιάξτε τη βιτρίνα σας σύμφωνα με κάποια θεματολογία. Αν το φτιάξετε μόνη, δεν κοστίζει τίποτα. Αν προσλάβετε κάποιον ειδικό, περίπου….. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να επιλέξετε κάποιο συνδυασμό διαφημιστικών μεθόδων, για παράδειγμα:

Διαφημιστείτε με μία ειδική προσφορά και παράλληλα μοιράζετε το ντοσιέ σας.

Έχετε στείλει δελτία Τύπου για τα εγκαίνια της επιχείρησης. Στο δελτίο Τύπου κάνετε σαφές ότι πρόκειται για γιορτή. Όλοι όσοι έρθουν θα λάβουν κάποιο μικρό δώρο και ένα ντοσιέ με ένα κουπόνι εκπτώσεων για την πρώτη τους αγορά.

Τώρα συμπληρώστε το πλάνο προώθησης όσο το δυνατόν πληρέστερα.

 


Πλάνο επενδύσεων

1. Πάγιο ενεργητικό

Α. Ακίνητα

Β. Ανακαινίσεις

Γ. Απόθεμα

Δ. Μέσα μεταφοράς

Ε. Μηχανήματα και εξοπλισμός

ΣΤ. Υπεραξία, εγγυήσεις μετρητών

Ζ. Άλλα:

Συνολικό βεβαιωθέν ενεργητικό

2. Κυκλοφορούν ενεργητικό

Εμπόρευμα

Αναληφθείσες εργασίες

Οφειλέτες

Συνολικό κυκλοφορούν ενεργητικό

3. Ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού

Μετρητά

Διατραπεζικές πληρωμές (Giro)

Τραπεζικές συναλλαγές

Συνολικά ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού:

4. Τρέχουσες δαπάνες

Προπληρωμένες δαπάνες

Προπληρωμένες καθημερινές δαπάνες…Μηνιαίως +

Συνολικές τρέχουσες δαπάνες

5. Απροσδόκητες δαπάνες:

+

Συνολικές δαπάνες:

 


ΒΗΜΑ 6. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το οικονομικό στοιχείο του επιχειρηματικού πλάνου αποτελείται από:

το πλάνο επενδύσεων

τις χρηματοδοτικές διευθετήσεις

τον αρχικό ισολογισμό

την πρόβλεψη κερδών και απωλειών

την πρόβλεψη ρευστοποίησης

Α. Το πλάνο επενδύσεων

Το πλάνο επενδύσεων αποτελεί περίληψη από τα αναγκαία πράγματα για την εκκίνηση της επιχείρησης. Αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαινίσεις, για παράδειγμα, θα χρειαστεί να κάνετε εκτιμήσεις κόστους. Δώστε στον εαυτό σας άνετα περιθώρια. Επίσης, επιτρέψτε άνετο περιθώριο για μη προβλέψιμες δαπάνες.

Η πίστωση συχνά χορηγείται με βάση το πλάνο επενδύσεων. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την ανακάλυψη ότι, στην εκκίνηση μίας επιχείρησης, τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ σφιχτά. Τα ποσά που αναφέρετε στο πλάνο επενδύσεων θα πρέπει να αντανακλούν αντικειμενικές τιμές που περιλαμβάνουν Φ.Π.Α. Άλλωστε, το ποσόν που πραγματικά πρέπει να πληρώσετε τη στιγμή της πληρωμής δηλώνει τα ποσά που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Θα πρέπει επίσης να καταγράψετε το ρευστό και τα αγαθά που μεταφέρετε στην επιχείρηση από τα ιδιωτικά σας περιουσιακά σας στοιχεία, πάλι σε τιμές που περιλαμβάνουν Φ.Π.Α.

Συμπληρώστε την κατάλληλη σελίδα με όση το δυνατόν περισσότερη προσοχή.

 

Σημειώσεις για την συμπλήρωση δεδομένων

1. Πάγιο ενεργητικό

Αυτό αποτελούν οι επενδύσεις που θα παραμείνουν στην επιχείρηση για περισσότερο από ένα χρόνο (τα λεγόμενα διαρκή αγαθά) και οι οποίες θα εμφανιστούν σύντομα στον ισολογισμό σας ως πάγιο κεφάλαιο.

Α. Ακίνητα:

Συμπληρώστε αυτό το διάστημα μόνο αν πρόκειται να προχωρήσετε σε αγορές ακινήτων (συμπεριλαμβάνοντας την τιμή της αγοράς).

Β. Ανακαινίσεις / μετατροπές:

Θα πρέπει να συμπληρώσετε αυτό το διάστημα μόνο αν πραγματικά πρόκειται να κάνει ανακαινίσεις ή αλλαγές, είτε σε ενοικιασμένες εγκαταστάσεις ή σε δικές σας. Οι τιμές μπορούν να καθοριστούν σύμφωνα με εκτιμήσεις που λαμβάνετε από τους τεχνικούς.

Γ. Συνολικός εξοπλισμός:

Αναφέρεται στη συνολική διαρρύθμιση και τον εξοπλισμό της επιχείρησης από το υπόγειο ως στον τελευταίο όροφο. Κάνετε όσο πιο ακριβείς εκτιμήσεις είναι δυνατό, χρησιμοποιώντας τιμές καταλόγων και τιμές που σας έχουν δώσει.

Δ. Μέσα μεταφοράς:

Συμπληρώστε αυτό το τμήμα μόνο αν το αυτοκίνητό σας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως όχημα της επιχείρησης. Αν πρόκειται να εντάξετε το αυτοκίνητό σας στην επιχείρηση, σημειώστε την τρέχουσα τιμή του.

Ε. Μηχανήματα και εξοπλισμός:

Καταγράψτε τιμές σύμφωνα με τιμές που έχετε πάρει, είτε τιμές αγοράς είτε τρέχουσες τιμές. Οπουδήποτε υπάρχει πλήθος όμοιων αντικειμένων, χρησιμοποιείστε κατάλογο. Παράλληλα, σημειώστε πόσο χρόνων είναι και την περίοδο αποτίμησής τους.

ΣΤ. Υπεραξία, ασφάλειες:

Αυτά είναι τα λεγόμενα αόρατα κεφάλαια. Αργότερα θα εμφανιστούν στον ισολογισμό. Τα ποσά των ασφαλειών πρόκειται να επιστραφούν την κατάλληλη στιγμή (π.χ. ασφάλεια ενοικιοστασίου, ασφάλειες που πληρώνονται σε παροχές ενέργειας).

Ζ. Άλλα:

Σε αυτό το διάστημα, αναφέρετε μόνο εκείνα τα αντικείμενα τα οποία αποτελούν τμήμα των μέσων που χρησιμοποιείτε γα να εργαστείτε και τα οποία θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε για έναν χρόνο ή περισσότερο. Εδώ συμπεριλάβετε «απροσδόκητα» αντικείμενα τα οποία θα συμβάλλουν ώστε να στρογγυλοποιήσετε τα ποσά προς τα επάνω.

2. Κυκλοφορούν κεφάλαιο

Πρόκειται για κεφάλαια τα οποία γενικώς είναι δυνατόν να μετατραπούν σε ρευστό μέσα σε ένα χρόνο.

Θ. Εμπόρευμα:

Η αξία (σε τιμή κόστους) του εμπορεύματος ή των ημιεπεξεργασμένων προϊόντων (βασικά υλικά). Σημειώστε το λεγόμενο ποσοστό τζίρου. Σε περίπτωση που το ποσοστό τζίρου ισούται με 4 στην επιχείρησή σας, αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος ισούται με 4 φορές το εμπόρευμά σας, δηλαδή σε ένα χρόνο πουλάτε το εμπόρευμά σας 4 φορές. Σε κάποιους τομείς το ποσοστό τζίρου είναι πολύ ψηλό (π.χ. παραδοσιακοί φούρνοι), ενώ σε άλλους χαμηλότερο (π.χ. εμπόριο επίπλων και κοσμημάτων).

Ι. Αναληφθείσες εργασίες

Η αξία της εργασίας που αποδίδετε, πριν ακόμα τιμολογηθεί. Φυσιολογικά, στην περίπτωση της έναρξης μιας επιχείρησης, αυτό δε συμβαίνει συχνά.

Κ. Οφειλέτες:

Τα χρήματα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, εφόσον οι πελάτες σας δεν πρόκειται να σας πληρώσουν αμέσως μετά τη χρέωση. Το ποσόν υπολογίζεται διαιρώντας τον ετήσιο τζίρο δια 52 και πολλαπλασιάζοντας με την περίοδο σε εβδομάδες που χρειάζονται για να κλείσει ένας λογαριασμός (κατά μέσο όρο 3-4 εβδομάδες). Σε περίπτωση που πουλάτε σχεδόν τα πάντα με τη χρήση ρευστού, παραλείψτε.

3. Ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού

Πρόκειται για τα ποσά που έχετε αμέσως στη διάθεσή σας, επειδή τα διατηρείτε σε ρευστό ή επειδή είναι κατατεθειμένα σε κάποιο λογαριασμό σας (τράπεζα, τίτλοι). Τα απαραίτητα ποσά δεν θα πρέπει να υπολογίζονται πολύ σφιχτά. Πρέπει να υπολογίζετε απροσδόκητες καταστάσεις και, βέβαια, και εσείς οι ίδιοι χρειάζεστε χρήματα για τρέχοντα έξοδα.

4. Τρέχουσες δαπάνες

Σημειώνουμε αυτές τις δαπάνες σε ξεχωριστό τμήμα του πλάνου επενδύσεων, επειδή πρόκειται για κόστη τα οποία θα αποσβεστούν από την επιχείρησή σας. Συχνότατα πρέπει να χρηματοδοτηθούν πριν ακόμα ξεκινήσει η επιχείρηση.

Λ. Προπληρωμένες δαπάνες:

Πρόκειται για δαπάνες που κάνετε πριν ξεκινήσετε την επιχείρηση, όπως κόστη για έρευνα αγοράς και τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών, τη χορήγηση άδειας και την πληρωμή ασφαλίσεων.

Μ. Προπληρωμένες τρέχουσες δαπάνες:

Θα χρειαστείτε χρήματα για τρέχουσες δαπάνες κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών. Γι’ αυτό το λόγο είναι σκόπιμο να διαθέτετε κάποια χρήματα στην άκρη. Άλλωστε, θα είσαστε εξαίρεση στον κανόνα, αν εξασφαλίζατε σημαντικά κέρδη από την καινούργια σας επιχείρηση. Αυτές οι δαπάνες θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν προσωρινά από κοινωνική ασφάλιση.

Όταν προσθέσετε τα ποσά, θα γνωρίζετε το απαραίτητο ποσό για τις επενδύσεις. Αυτό το ποσό χρειάζεται για την έναρξη της επιχείρησή σας (προπληρωμένες δαπάνες, τη δική σας συμμετοχή). Θα μπορούσατε να συμβάλλετε και με δικού σας πόρους. Πιθανόν να πρέπει να εξετάσετε την προοπτική εξωτερικού δανεισμού. Ο τελευταίος θα αναφερθεί στο οικονομικό πλάνο.

Τώρα συμπληρώστε το επενδυτικό πλάνο.

 


Οικονομικό πλάνο

Συνολικές επενδύσεις (βλ. Πλάνο επενδύσεων)

Α. Κατάλογος δική σας συμμετοχής (αγαθά)

Περιγραφή:

Σύνολο ίδιας συμμετοχής

Ίδιο ρευστό

Β. = ίδια χρήματα (αποταμιεύσεις)

Γ. = Μακροπρόθεσμα δάνεια )από οικογένεια, φίλους κλπ.)

Σύνολο ίδιων μέσων / πίστωσης

Ανάγκες για εξωτερικό δανεισμό

Δ. Πίστωση από προμηθευτές

Ε. Προπληρωμές

Βραχυπρόθεσμος δανεισμός

Μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός

ΣΤ. Αναλήψεις πέραν του ορίου

Ζ. Μεσοπρόθεσμες πιστώσεις

Η. Εγγυημένες πιστώσεις

Θ. Υποθήκες

Ι. Πίστωση ΒΖ*

Κ. Άλλου είδους πιστώσεις

Εγγυήσεις από:

Σύνολο αναγκών για εξωτερική πίστωση

Αποπληρωμή ανά:


Β. Το οικονομικό πλάνο

Σε αυτό το τμήμα, θα πρέπει να καταδείξετε την προέλευση των απαραίτητων πόρων.

Α. Καταρχήν, καταρτίστε έναν κατάλογο όσων εσείς προσωπικά φέρετε στην επιχείρηση (π.χ. εξοπλισμός, εργασία, προπληρωμένες δαπάνες που έχετε ήδη διευθετήσει). Οι τελευταίες έχουν ήδη πληρωθεί, επομένως δεν χρειάζεστε περαιτέρω χρηματοδότηση για αυτές.

Β. Τώρα πρέπει να υπολογίστε πόσα χρήματα (αποταμιεύσεις) μπορείτε να φέρετε στην επιχείρηση. Φυσικά, θα πρέπει να είστε σε θέση να καταδείξετε την προέλευση αυτών των χρημάτων.

Τα Α και Β αποτελούν τα Ίδια Μέσα. Αποτελούν ό,τι εσείς προσωπικά φέρετε μέσα στην επιχείρηση. Υψηλό επίπεδο ίδιων μέσων αποτελεί πλεονέκτημα για την προσέλκυση πρόσθετης χρηματοδότησης.

Γ. Είναι δυνατόν να δανειστείτε χρήματα από την οικογένειά σας ή από φίλους με ευνοϊκούς όρους. Η αποπληρωμή αυτών των χρημάτων είναι μακροπρόθεσμη. Αυτό σημαίνει ότι, όταν θα αρχίσετε να αποπληρώνετε, θα προηγηθούν όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές.

Τα Α, Β και Γ ονομάζονται Εγγυημένα Μέσα. Μία τράπεζα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα τα κοιτάξει πολύ προσεκτικά, αν κάνετε αίτηση για πίστωση.

Μετά από αυτό, θα πρέπει να διερευνήσετε την πιθανότητα να εξασφαλίσετε εξωτερική χρηματοδότηση. Ίσως μπορείτε να κάνετε κάποιους ειδικούς διακανονισμούς με τους προμηθευτές σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από τους όρους που συνοδεύουν αυτούς τους διακανονισμούς.

Είναι επίσης πιθανόν να προπληρωθείτε από κάποιους πελάτες. (Στην περίπτωση μιας επιχείρησης που μόλις τώρα ξεκινάει, ο πελάτης θα χρειαστεί να έχει σημαντικές εγγυήσεις από εσάς). Τέτοιες περιπτώσεις έχουν συνήθως να κάνουν με προσωρινούς διακανονισμούς και τις ονομάζουμε βραχυπρόθεσμα εξωτερικά μέσα.

 

Πιστωτικά ιδρύματα

Τα πιο συνήθη πιστωτικά ιδρύματα είναι οι τράπεζες. Μια τράπεζα θα ενδιαφερόταν να σας δανείσει μόνο αν έχει εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό σας πλάνο και αν μπορείτε να προσφέρετε επαρκείς εγγυήσεις.

Ανάληψη πέραν του ορίου

Με αυτόν τον διακανονισμό χρωστάτε στη τράπεζα το ποσό που έχετε συμφωνήσει. Σε τέτοιες αναλήψεις χρεώνεται επιτόκιο. Συχνά, το ποσόν που συμφωνείται, μειώνεται κάθε χρόνο. Αυτού του είδους η πίστωση είναι η πιο κατάλληλη για βραχυπρόθεσμες ανάγκες (π.χ. εμπόρευμα). Ο λόγος για αυτό είναι ότι το επιτόκιο που επιβάλλεται είναι κυμαινόμενο.

Μεσοπρόθεσμες πιστώσεις

Αυτού του είδους η πίστωση είναι κατάλληλη για όσο διάστημα ισχύει το δάνειο. Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ποσά απόσβεσης για την αποπληρωμή της πίστωσης. Όταν η μηχανή έχει αποσβεστεί εντελώς, το δάνειο έχει αποπληρωθεί. Χρεώνεται επιτόκιο σε ποσοστό που έχει προσυμφωνηθεί για μια περίοδο, για παράδειγμα, 5 χρόνων.

Μακροπρόθεσμα δάνεια

Αυτού του είδους τα δάνεια ισχύουν για περιόδους μεγαλύτερες της δεκαετίας και συνηθέστατα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση αγοράς ακινήτων. Αν, παράλληλα, χρησιμοποιήσετε το ακίνητο ως εγγύηση στην τράπεζα, τότε αναφερόμαστε σε υποθήκη. Όσο μικρότερη είναι η περίοδος δανεισμού, τόσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο.

Εγγυήσεις

Πριν κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σας χορηγήσει πίστωση, θα αναζητήσει εγγυήσεις. Δηλαδή, «αν κάτι πάει άσχημα», η τράπεζα θέλει να έχει κάτι στα χέρια της, το οποίο τουλάχιστον να αξίζει όσο και το υπόλοιπο του δανείου. Δυνατότητες:

Υποθήκη Ακινήτου

Η αξία του ακινήτου ως εγγύηση γίνεται δεκτή από την τράπεζα με ένα περιθώριο ασφάλειας. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ του 60% και του 70%. Σημαίνει ότι μπορείτε να δανειστείτε χρήματα προσφέροντας το ακίνητό σας ως εγγύηση για ποσό το οποίο ισούται με το ποσοστό της αξίας του. Υπάρχουν, παράλληλα, «ελαφρότερες» μορφές, όπως η αρνητική / θετική δήλωση υποθήκης. Πληροφορηθείτε στην τράπεζά σας.

Ανασφάλιστη μεταβίβαση ιδιοκτησίας

Πρόκειται για είδος εγγύησης προς την τράπεζα, όπου ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας του εξοπλισμού και άλλων μέσων παραγωγής της επιχείρησης μεταφέρονται στην τράπεζα. Αυτές οι διευθετήσεις γίνονται μεταξύ σας και της τράπεζας κατά το διάστημα που συνάπτετε τη συμφωνία.

Ανάθεση συλλογής λογαριασμών

Αυτό το είδος εγγύησης εξουσιοδοτεί την τράπεζα να πληρώνεται από όσους σας χρωστούν (αν η τράπεζα το επιθυμεί). Ως επιχειρηματίας στην εκκίνησή του, ίσως δεν έχετε να προσφέρετε πολλά σε αυτή τη φάση, γιατί είναι πιθανό να μην είναι πολλοί εκείνοι που σας χρωστούν.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Μπορείτε να ζητήσετε από ένα ή περισσότερα πρόσωπα να εγγυηθούν για εσάς, προκειμένου να πάρετε δάνειο. Σημαίνει ότι το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που εμπλέκονται, πρέπει να λειτουργήσουν ως εγγυητές και να δηλώσουν ότι αν εσείς δεν είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, θα αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη των χρεών σας. Πριν μια τράπεζα αποδεχτεί τέτοιες εγγυήσεις, φυσιολογικά θα θελήσει να βεβαιωθεί για την αξιοπιστία των εγγυητών.

Εγγυητικά ιδρύματα

Διαφορετικά είδη ιδρυμάτων είναι σε θέση να παράσχουν εγγυήσεις στην τράπεζα ότι θα την απαλλάξουν από τον κίνδυνο της μη αποπληρωμής. Διάφορες τοπικές και επαρχιακές αρχές διαθέτουν τους λεγόμενους πόρους εργασιακής ευκαιρίας, για ειδικές ή μη ομάδες. Συχνά, αυτοί οι πόροι συνιστούν πρόσθετη μορφή εγγύησης (με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό πλάνο εγκρίνεται). Πληροφορηθείτε από τις τοπικές αρχές αν ισχύουν τέτοιες ευκαιρίες. Θα πρέπει να θεωρήσετε δεδομένη τη χρονοβόρα διαδικασία.

Άλλες ευκαιρίες

Επιδοτήσεις

Θα πρέπει να υποθέσετε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιδοτήσεις για την έναρξη της επιχείρησή σας. Οι διαθέσιμες επιδοτήσεις προορίζονται για ήδη υπάρχουσες εταιρίες και προϋποθέτουν αρκετούς όρους και επιπλέον κάποιο σημαντικό ποσοστό συμμετοχής.

Πίστωση για ειδικές ομάδες

Υπάρχουν μερικά χρηματοδοτικά ιδρύματα που ειδικεύονται σε ειδικές ομάδες. Απευθυνθείτε στις τοπικές αρχές για περισσότερες πληροφορίες.

Τώρα συμπληρώστε το οικονομικό πλάνο.

 


Ερωτήσεις γύρω από τραπεζικές – πιστωτικές απολαβές (εξωτερικά μέσα)

Ναι Όχι

Έχετε καταστρώσει ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό;

Μπορείτε να καταθέσετε προτάσεις και γραφήματα τα οποία υποστηρίζουν την πραγματικότητα των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού σας;

Έχετε κάνει διευθετήσεις για επαναλαμβανόμενες αγορές με τους προμηθευτές σας;

Η επένδυση είναι επαρκώς χαμηλού κόστους;

Διαθέτετε επαρκή ρευστοποιήσιμα κεφάλαια για να αντιμετωπίσετε αντιξοότητες και απροσδόκητες δαπάνες;

Μπορείτε να προβλέψετε τις απαιτήσεις της τράπεζας;

o (αύξηση) υποθήκη ακινήτου

o ανασφάλιστη μεταφορά ιδιοκτησίας

o ανάθεση συλλογής λογαριασμών

o (προσωπική) εγγύηση

o παροχές εγγύησης

- κράτος

- επαρχία

- τοπικές αρχές

- άλλες , δηλ……

Μπορείτε να διεκδικήσετε επιδοτήσεις;

Ποιες;

Αρχικός ισολογισμός

Πάγιο ενεργητικό Ίδια μέσα

Κυκλοφορούν ενεργητικό Βραχυπρόθεσμα χρέη

Ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού Μακροπρόθεσμα χρέη

Τρέχουσες δαπάνες Μακροπρόθεσμου δανεισμού ακίνητα

Σύνολο: Σύνολο:

Ερωτήματα γύρω από την εκτίμηση της αίτησης για πίστωση

Εδώ θα βρείτε ένα ερωτηματολόγιο γύρω από ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την εκτίμηση της αίτησή σας για πίστωση. Αν σκοπεύετε να συμπληρώσετε τέτοια αίτηση, συμπληρώστε αυτό το ερωτηματολόγιο.

Αρχικός ισολογισμός

Ο ισολογισμός είναι ένα είδος στιγμιαίας «φωτογραφίας» των όσων κατέχετε και όσων χρωστάτε. Στην πλευρά του ενεργητικού τα όσα κατέχετε αθροίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο πλάνο επενδύσεων. Η πλευρά των χρεών συμπληρώνεται με τα μέσα τα οποία έχουν χρηματοδοτήσει τα όσα κατέχετε, είτε δικά σας είτε εξωτερικά.

Στην περίπτωση που ξεκινάτε δική σας επιχείρηση, είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε ένα αρχικό ισολογισμό (μια ανάκληση της κατάστασης στην έναρξη της επιχείρησή σας).

Με την πάροδο του χρόνου, φυσιολογικά, θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στις ιδιοκτησίες σας. Στο δεύτερο ισολογισμό, τον οποίο καταστρώνετε μετά από μια συγκεκριμένη περίοδο (π.χ. μετά από έναν χρόνο) θα είστε σε θέση να σημειώσετε τις αλλαγές που έχουν επέλθει. Για να προϋπολογίσετε τις επερχόμενες αλλαγές, είναι απαραίτητο να καταστρώσετε τη λεγόμενη εκτίμηση λειτουργίας, όπως επίσης την πρόβλεψη ρευστοποίησης και αυτό θα συζητήσουμε παρακάτω.

Εκτίμηση λειτουργίας

Δαπάνες προϋπολογισμού εξαιρουμένου του Φ.Π.Α.

Δαπάνες προσωπικού:

- Μεικτοί μισθοί

- Επιδόματα αδείας

- Μερίδιο του εργοδότη σχετικά με τους φόρους κοινωνικής ασφάλισης

- Στολές, εργατικές φόρμες κλπ.

- Έξοδα μετακίνησης προσωπικού / λοιπά έξοδα

Συνολικές δαπάνες προσωπικού:

Κόστος οικήματος επιχείρησης:

- ενοίκιο οικήματος επιχείρησης ή καταστήματος

- Επισκευές και συντήρηση

- Θέρμανση , νερό, φως

- Επαγγελματικά έξοδα

- Ασφάλειες

- Έξοδα καθαριότητας

- Μικροαγορές

Συνολικές δαπάνες οικήματος:

Δαπάνες Μεταφορών:

- Δημόσια συγκοινωνία

- Αυτοκίνητο

- Αριθμός χιλιομέτρων στο…………………

Συνολικές Δαπάνες Μεταφορών:

- Γενικές Δαπάνες

- Τηλέφωνο

- Εκτυπώσεις, ταχ. τέλη, Φωτοτυπίες

- Εισφορές εγγραφής μελών, συνδρομές

- Ασφάλιστρα (εξαιρουμένων της ιδιωτικής ασφάλισης)

- Λογιστικά έξοδα

- Έξοδα εκπροσώπησης

- Διοικητικές δαπάνες και δαπάνες γραφείου

Συνολικές γενικές δαπάνες:

- αναλήψεις πέραν του ορίου / τραπεζικές πιστώσεις

Απόσβεση:

- Κατασκευές / ανακαινίσεις ……………%του ……………. (………έτος)

- Αποθέματα ………. …….% του ……………………(……….έτος)

- Μηχανήματα …………….%του……………………..(………έτος)

- Αυτοκίνητο……………….%του……………………..(……….έτος)

- Υπεραξία ………………..%του……………………..(………..έτος)

+

Συνολική απόσβεση:

ΒΗΜΑ 7. Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στην εκτίμηση λειτουργίας θα πρέπει να κάνετε πρόβλεψη για:

Τον τζίρο

Το μεικτό κέρδος

Τις δαπάνες

Το καθαρό κέρδος

Για να συντάξετε την εκτίμηση λειτουργίας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις δαπάνες που θα σας προκύψουν, ώστε να διατηρήσετε την επιχείρησή σας σε λειτουργία, να εξασφαλίσετε κάποιο εισόδημα, όπως επίσης να καλύψετε το κόστος των αποπληρωμών σε περίπτωση που έχετε δανειστεί.

Αν έχετε καλή εποπτεία των δαπανών σας, με το μέρος του καθαρού κέρδους που θα πρέπει να διαθέσετε για αποπληρωμές, μπορείτε επίσης να υπολογίσετε και τον τζίρο.

-/- αγορές τζίρου

= μεικτό κέρδος

-/- δαπάνες

= καθαρό κέρδος

Τζίρος ονομάζεται το σύνολο των πωλήσεων. Μεικτό κέρδος είναι η διαφορά ανάμεσα στον τζίρο και την αγοραστική αξία του τζίρου.

Δαπάνες είναι όλες αυτές που απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Καθαρό κέρδος είναι το μεικτό κέρδος μείον τις δαπάνες.

 


Δαπάνες που θα αντιμετωπίσετε

Σημειώστε τις δαπάνες (χωρίς Φ.Π.Α.)

Δαπάνες προσωπικού

Αυτές οι δαπάνες ισχύουν μόνο αν έχετε προσλάβει προσωπικό (πλήρους ή μερικής απασχόλησης), ή αν είστε υπάλληλος κάποιου νομικού προσωπικού. Αν έχετε υπολογίσει δαπάνες για προσωπικό, γράψτε τον αριθμό που αναλογεί σε αυτές στο τμήμα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα με τις δαπάνες για το προσωπικό, ίσως πρέπει να συμπεριλάβετε (αν ισχύουν) έξοδα ταξιδιού, δαπάνες για ρουχισμό ή στολές εργασίας, δαπάνες επιμόρφωσης για το προσωπικό κλπ.

Κόστος εγκαταστάσεων

Αφορά όλες τις δαπάνες, οι οποίες αφορούν άμεσα τις εγκαταστάσεις σας:

1. ενοίκιο εγκαταστάσεων (σκεφτείτε έναν καλό διακανονισμό ενοικιοστασίου)

2. επιτόκιο υποθήκης σε περιπτώσεις που είστε ιδιοκτήτρια του ακινήτου που έχει υποθηκευτεί

3. ένα ποσοστό των προσωπικών σας δαπανών για κατοικία, σε περίπτωση που εργάζεστε κατ’ οίκον

4. επιδιορθώσεις και συντήρηση, με δεδομένη την κατάσταση των εγκαταστάσεων και τους όρους του συμβολαίου

5. δαπάνες για νερό και ηλεκτρικό

6. ειδικές χρεώσεις για επιχειρήσεις όπως και φόροι: φόροι ακινήτων (σε περίπτωση ενοικίου, μόνο το τμήμα του χρήστη πρέπει να πληρωθεί), δαπάνες καθαρισμού (εισπράττεται από υπηρεσία καθαρισμού), δαπάνες αποχέτευσης και συλλογής απορριμμάτων (εισπράττεται από τις τοπικές αρχές)

7. ασφάλειες: σε οποιαδήποτε περίπτωση ασφάλεια πυρκαγιάς

8. δαπάνες καθαρισμού: δαπάνες για τον εξοπλισμό καθαρισμού και τα σχετικά αναλώσιμα ή δαπάνες για την εταιρία καθαρισμού

9. ελάσσονα αποθεματικά αντικείμενα: π.χ. εργαλεία, εξοπλισμός κουζίνας κλπ., τα οποία δεν έχουν αποπληρωθεί.

Δαπάνες μεταφοράς και ταξιδιών

Καταρχήν πρέπει να κάνετε μια εκτίμηση όλων των ταξιδιών με μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία μπορεί να κάνετε για επαγγελματικούς λόγους.

Για έξοδα αυτοκινήτου, θα πρέπει να μια εκτίμηση όλων των χιλιομέτρων που θα καλύψετε για την επιχείρηση. Ο αριθμός των χιλιομέτρων θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την τιμή ανά χιλιόμετρο. Σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται όλες οι πρόσθετες δαπάνες για ασφάλεια, φόρους, συντήρηση, απόσβεση κλπ.

Για να κάνετε καλύτερο υπολογισμό της τιμής ανά χιλιόμετρο, λάβετε υπόψη:

1. τον τύπο αυτοκινήτου, το έτος κατασκευής και τη χρήση βενζίνης

2. πόσο ακόμα θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο όχημα;

3. μια εκτίμηση όλων των χιλιομέτρων που αναμένετε να καλύψετε μέσα στο χρόνο (για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς λόγους).

Γενικές δαπάνες

Αυτή η κατηγορία φαίνεται πολύ απλή, αλλά στην πραγματικότητα συχνά υποτιμάται. Παραδείγματα:

1. Ελάχιστη κατανάλωση σε τηλεφωνήματα και ταχυδρομικά έξοδα: αν εργάζεστε κατ’ οίκον και χρησιμοποιείτε το ιδιωτικό σας τηλέφωνο, μόνο οι επαγγελματικές κλήσεις μπορούν ν θεωρηθούν επαγγελματικές δαπάνες (όχι τα πάγια έξοδα)

2. Συνδρομές και συμμετοχές: Για παράδειγμα, επαγγελματικοί οργανισμοί, επαγγελματικές και εμπορικές επιθεωρήσεις, υποχρεωτικές συμμετοχές σε επαγγελματικούς οργανισμούς, Εμπορικό Επιμελητήριο.

3. Πάγια έξοδα για ασφάλειες: (μη περιλαμβάνοντας πάγια έξοδα για ιδιωτικές ασφάλειες). Πρέπει να διαθέτετε τουλάχιστον μια παθητική ασφάλεια. Ανάλογα με τον τομέα, ίσως μπορέσετε να ασφαλίσετε τον εαυτό σας από ζημιές ή χρέη (ασφάλεια χρεών). Η ασφάλεια κινδύνων που αφορούν τη ζωή των συνεργατών εμπίπτει στις ιδιωτικές δαπάνες.

4. Έξοδα παράστασης: Σε αυτή τη κατηγορία περιλαμβάνετε τις απαραίτητες επισκέψεις σε εμπορικές ή επαγγελματικές εκθέσεις, σεμινάρια, δώρα και λουλούδια που αφορούν επαγγελματικές σχέσεις κλπ.

5. Διοικητικά και έξοδα γραφείου: Οτιδήποτε χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στα λογιστικά και την αλληλογραφία σας (επαγγελματικά επιστολόχαρτα, φακέλους, προμήθειες για την γραφομηχανή, συστήματα αρχειοθέτησης κλπ.).

6. Λογιστικά έξοδα: Παρόλο που μπορεί να μην έχετε ορκωτό λογιστή, ο λογιστής σας μπορεί να σας χρεώσει για την υποχρεωτική καταγραφή των ετήσιων επιστροφών, όπως η ετήσια φορολογική δήλωση και οι περιοδικές δηλώσεις σας για Φ.Π.Α.

Απόσβεση

Η απόσβεση αναφέρεται στην ετήσια απώλεια αξίας των διαρκών αγαθών (το ενεργητικό κεφάλαιο στον ισολογισμό σας). Η νομισματική αξία τους παραμένει στην επιχείρηση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι απόσβεσης. Ο λογιστής σας σίγουρα θα επιλέξει την καλύτερη για τις δικές σας δηλώσεις. Μπορείτε να επιλέξετε την μονοδιάστατη μέθοδο για τις λειτουργικές εκτιμήσεις. Με τη μέθοδο αυτή, όλο το πάγιο ενεργητικό υποτιμάται ανά έτος κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Παράδειγμα τυπικού μηχανήματος:

- αξία αγοράς 10.000,-

- αναμενόμενο υπόλοιπο αξίας 2.000,-

- αναμενόμενη διάρκεια ζωής 5 χρόνια

- ποσό ετήσιας υποτίμησης: 10.000,- -/- 2.000,-

8.000,-: 5 (χ 20%) = 1.600 κατά έτος

Οι όροι απόσβεσης δεν μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της απόσβεσης. Όροι απόσβεσης που χρησιμοποιούνται συχνά:

- κτίρια, 30 χρόνια

- επεκτάσεις / ανακαινίσεις 10 χρόνια

- μηχανήματα 5 ή 7 χρόνια

- αυτοκίνητα 3 χρόνια

Δαπάνες προϋπολογισμού (εξαιρουμένου Φ.Π.Α.)

Δαπάνες επιχείρησης:

- διαφήμιση / προώθηση

- κόστη συσκευασίας

- ανελκύσεις / μεταφορές

- ζημίες / καταστροφές

- συντήρηση μηχανημάτων και εξοπλισμού

- χρήση βοηθητικού υλικού

- ενοικίαση μηχανημάτων

Σύνολο δαπανών επιχειρήσεων:

Μεταφορές

Διάφορα

-

-

-

Σύνολο διάφορων δαπανών:

Οικονομικές δαπάνες:

- επιτόκιο υποθήκης

- αναλήψεις πέραν του ορίου / τραπεζικές πιστώσεις

- επιτόκιο ενοικίου

- κόστη πίστωσης προμηθευτών

- επιτόκια από άλλα δάνεια

Σύνολο οικονομικών δαπανών:

Σύνολο

Στρογγυλοποίηση:

 

Δαπάνες επιχείρησης

Μπορούν να περιλαμβάνουν δαπάνες προμηθειών συντήρησης, επίδειξης και δειγμάτων, δαπάνες που σχετίζονται με ανεπιτυχείς δοκιμές και ζημίες του εμπορεύματος (μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία της απόσβεσης υλικού). Επίσης, περιλαμβάνονται αναμενόμενες δαπάνες μεταφοράς (για τρίτα μέρη) και οι δαπάνες που έχετε υπολογίσει για το πλάνο προώθησης (διαφημιστικές δαπάνες). Το κόστος των μηχανημάτων επίσης περιλαμβάνεται εδώ (συντήρηση και καύσιμα, αν είναι απαραίτητα), η χρήση βοηθητικών υλικών και η ενοικίαση εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Χρηματοδότηση κόστους

Αυτές οι δαπάνες μπορούν να αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού πλάνου. Αφορούν όχι μόνο τα επιτόκια των δανείων που έχετε συνάψει, αλλά επίσης τις δαπάνες που σχετίζονται με αυτά, όπως συμβουλές σχετικές με πιστώσεις, εκτιμήσεις, δικηγόρους, κόστη διακανονισμού χρεών κλπ.

Καταγράφοντας αυτές τις δαπάνες, λάβετε υπ’ όψη και τους όρους αποπληρωμής: επιτόκια που πληρώνονται προκαταβολικά κοστίζουν περισσότερο από επιτόκια τα οποία πληρώνονται εκ των υστέρων. Θυμηθείτε ότι οι αποπληρωμές πρέπει να αφαιρεθούν από το καθαρό κέρδος.

Τώρα συμπληρώστε το τμήμα των δαπανών επιχείρησης και υπολογίστε το σύνολό τους.

Ετήσιες ιδιωτικές δαπάνες

Πάγιες δαπάνες:

- ενοίκιο / επιτόκιο και αποπληρωμή

- δαπάνες ενέργειας (παροχή γκαζιού, νερού, ηλεκτρικού)

- φόροι / χρεώσεις

- ακίνητα

- περιβαλλοντικοί φόροι

- αποχέτευση / καθαρισμός

- άλλα

- τηλέφωνο

- ασφάλειες

- φαρμακευτική κάλυψη

- ασφάλεια αναπηρίας προσωπικού

- ασφάλεια ζωής

- νομικές παθητικές ασφαλίσεις τρίτων μερών

- άλλες ιδιωτικές ασφαλίσεις

- δαπάνες επιμόρφωσης

- δαπάνες συμμετοχών / συνδρομών / εισφορών

- άδεια λήψης σήματος

- ιδιωτική χρήση αυτοκινήτου …………………χ …………………Ct/Km

- αποπληρωμές (παρακαλούμε να συμπεριλάβετε μια εκτίμηση σχετικά με δάνεια)

Σύνολο

Οικιακές δαπάνες

Προμήθειες για:

- ένδυση, υπόδηση, διακοπές κλπ.

- Άλλες

Αφαιρέστε:

- διατροφές παιδιών

- επιδοτήσεις ενοικίων / τρέχουσες δαπάνες προμηθειών

- εισόδημα συντρόφου

- άλλο εισόδημα

Σύνολο:

Συνολικές ιδιωτικές δαπάνες:

Έκθεση ιδιωτικών δανείων / χρεών

Τι πρέπει να πληρώσετε από το καθαρό κέρδος;

Ιδιωτικές δαπάνες

Θα πρέπει να καλύψετε τις ιδιωτικές δαπάνες από το καθαρό κέρδος. Αυτό δεν αφορά την επιχείρησή σας, αν αυτή εμφανίζεται με το καθεστώς του νομικού προσώπου. Σε αυτή την περίπτωση, οι μισθοί όλων των υπαλλήλων, όπως και του επιχειρηματία εμφανίζονται στον κατάλογο των υπαλλήλων της επιχείρησης. Συνιστάται ιδιαιτέρως να καταστρώσετε ένα λεπτομερή προϋπολογισμό των προσωπικών σας δαπανών, έτσι ώστε οι προσωπικές σας ανάγκες να μην βασίζονται τόσο πολύ στην ύπαρξη επαρκούς ρευστού στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Εβδομαδιαία ή μηνιαία ανάληψη χρημάτων από τον προσωπικό σας λογαριασμό επίσης συνίσταται ιδιαιτέρως.

Ιδιωτική οικιακή δαπάνη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχετε ήδη προϋπολογίσει τμηματικά τις οικιακές σας δαπάνες ως τμήμα των δαπανών της επιχείρησης. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τις ορθές πληροφορίες. Ζείτε στους ίδιους χώρους όπου βρίσκεται εγκατεστημένη η επιχείρησή σας ή ασκείτε το επάγγελμά σας κατ’ οίκον; Δηλαδή, το σπίτι σας αποτελεί μέρος του χώρου εργασίας σας;

Ιδιωτικές ασφαλίσεις

Οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες εξαιρούνται από μερικά προγράμματα ασφάλισης προσωπικού. Οι πιο σημαντικοί κίνδυνοι εναντίον των οποίων πρέπει να ασφαλίσετε τον εαυτό σας ως επιχειρηματία αφορούν στην φαρμακευτική κάλυψη, την αναπηρία, ασφάλειες συντρόφων, οπουδήποτε ισχύουν. Επιπλέον, θα μπορούσατε να πάρετε ασφάλεια ατυχημάτων, όπως και συνταξιοδοτική. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα έπρεπε να αναρωτηθείτε αν οι δαπάνες αξίζει να γίνουν σε σχέση με τα οφέλη που οι ασφάλειες μπορούν να αποδώσουν.

Κόστη ιδιωτικού αυτοκινήτου

Ο ίδιος κανόνας ισχύει όσον αφορά δαπάνες για μεταφορές. Υπολογίζετε τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχετε καλύψει και πολλαπλασιάζετε τον αριθμό με την τιμή ανά χιλιόμετρο.

Τώρα συμπληρώστε το τμήμα που αφορά τον ιδιωτικό προϋπολογισμό.

 

Συνολικές δαπάνες από το καθαρό κέρδος

Ιδιωτικές αναλήψεις : (όλα τα αντικείμενα του ιδιωτικού προϋπολογισμού,

Συμπεριλαμβανομένων παγίων ασφαλειών)

Αποπληρωμή υποχρεώσεων επαγγελματικών και ιδιωτικών χρεών

Διασφαλίσεις για μελλοντικές επενδύσεις

Υποσύνολο:

Διασφαλίσεις φόρου εισοδήματος

Θα πρέπει να προβλέψετε 25% του υποσυνόλου

Συνολικό, κατ’ εκτίμηση, καθαρό κέρδος

Πρόχειρη εκτίμηση

Συνολικό κατ’ εκτίμηση καθαρό κέρδος

Συνολική δήλωση χρεώσεων

Φορολογήσιμο εισόδημα

Αφορολόγητα στοιχεία

Φορολογήσιμο σύνολο

Πληρώνετε φόρους υπολογιζόμενους στο φορολογήσιμο ποσόν

Φορολογήσιμο ποσόν =

…………………………..% =

Όταν κάνετε αυτό τον πρόχειρο υπολογισμό, θα είστε σε θέση να δείτε αν έχετε επιτύχει ικανοποιητικά ποσά κατά τον υπολογισμό του συνολικού, κατ' εκτίμηση καθαρού κέρδους

Μεικτό κέρδος

Συνολικό καθαρό κέρδος

Επαγγελματικές δαπάνες

Μεικτό κέρδος

Ποσοστό μεικτού κέρδους %

Υπολογισμός ελάχιστου ζητούμενου τζίρου:

Ελάχιστος ζητούμενος τζίρος = f χ100= f

Ποσοστό μεικτού κέρδους ……………….

Ελάχιστος Απαιτούμενος τζίρος

Ελάχιστος ζητούμενος τζίρος

Καθαρό κέρδος

Επαγγελματικές δαπάνες

Μεικτό κέρδος (………%)

Αγορές (………….%)

Τζίρος (εξαιρ. Φ.Π.Α) 100%

Φ.Π.Α., π.χ. 18.5%

Σύνολο 118%

 

Δαπάνες καθαρού κέρδους

Αποπληρωμές:

Οι αποπληρωμές των επαγγελματικών και ιδιωτικών υποχρεώσεων ανήκουν στο καθαρό κέρδος, (βλ. το οικονομικό σας πλάνο).

Επενδύσεις:

Επενδύσεις στην εργασία σας ή διασφαλίσεις για αναμενόμενες επενδύσεις (ανάπτυξη) στο μέλλον είναι επίσης δαπάνες που προέρχονται από το καθαρό κέρδος.

Φόρος εισοδήματος και υποχρεωτικές καταβολές για κοινωνική ασφάλιση:

Όπως εξηγήθηκε στο βήμα 3, το ποσόν του καθαρού κέρδους καθορίζει τα ποσά που πρέπει να πληρώσετε σε αυτές τις κατηγορίες. Όπως διασαφηνίσθηκε, υπάρχει ένας αριθμός από οικονομικές καταβολές οι οποίες πρέπει να εξαχθούν από το καθαρό κέρδος. Τελικά, το ποσόν το οποίο πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από την προσωπική σας κατάσταση (την οικογενειακή κατάσταση). Κατά κανόνα, θα πρέπει να διαχωρίσετε 28% του υπολογιζόμενου καθαρού κέρδους για φόρο εισοδήματος (βλ. Το τμήμα γύρω από τις «δαπάνες καθαρού \ κέρδους»)

Τώρα πρέπει να συμπληρώσετε το τμήμα που αφορά στις δαπάνες καθαρού κέρδους και να υπολογίσετε το ποσόν του συνολικού καθαρού κέρδους.

Τι εννοούμε ως μεικτό κέρδος;

Το μεικτό κέρδος είναι η διαφορά μεταξύ του συνολικού ποσού πωλήσεων (τζίρος χωρίς ΦΠΑ) μείον την τιμή αγοράς των αγαθών που έχετε πουλήσει.

Το μεικτό κέρδος μπορεί να υπολογισθεί προσθέτοντας το σύνολο του καθαρού κέρδους με εκείνο των επαγγελματικών δαπανών.

Τώρα συμπληρώστε το τμήμα μεικτού κέρδους και υπολογίστε τον αριθμό του συνολικού μεικτού κέρδους.

Ποσοστό μεικτού κέρδους (GΡΡ)

Τώρα γνωρίζετε το ελάχιστο ποσόν που πρέπει να καταγράψετε ως μεικτό κέρδος, όπως και τις πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν από το μεικτό κέρδος. Το μεικτό κέρδος μπορεί επίσης να εκφρασθεί ως ποσοστό του τζίρου (εξαιρ. ΦΠΑ). Ένα μεικτό κέρδος 45% σημαίνει ότι για κάθε 100 μονάδες τζίρου, 55 προορίζονται για αγορές και 45% (δηλ. 45% από 100) θεωρείται το μεικτό κέρδος της επιχείρησης.

Τα ποσοστά μεικτού κέρδους διαφέρουν ανάλογα με τον τομέα. Παρακάτω ακολουθεί κατάλογος με μερικά από τα περισσότερο κοινά ποσοστά. Φυσικά, μπορείτε να υπολογίσετε το δικό σας ποσοστό στην συγκεκριμένη περίσταση καθορίζοντας ποιο τμήμα των μέσων πωλήσεων σας προορίζεται για άμεσες αγορές (πρώτες ύλες, για παράδειγμα). Σκεφθείτε κυρίως ότι πρέπει να συγκρίνετε τους αριθμούς του προϋπολογισμού σας με οποιουσδήποτε αριθμούς οι οποίοι μπορεί να είναι διαθέσιμοι από τον τομέα σας, για να υπολογίσετε οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις.

Παραδείγματα ποσοστών μεικτού κέρδους

Χονδρική: Οπωροπώλες (πατάτες, λαχανικά, φρούτα) Αυτοκίνηση

Δομικά υλικά Περίπου 18% 30%

26%

Λιανική: Γάλα / γαλακτοκομικά προϊόντα Μέσος όρος

Καπνός

Οπωρικά

Φαρμακοποιοί

Ένδυση

Υπόδηση

Υφάσματα επίπλωσης Ραδιόφωνα / τηλεοράσεις

Βιβλία

Άνθη 18% 27% 13% 18% 34% 36% 34% 38% 26% 29% 42%

Επιτηδεύματα: Σιδηρουργοί

Εργολάβοι οικοδομών

Ζωγράφοι και διακοσμητές Υδραυλικοί

Ηλεκτρικές / τεχνικές εγκαταστάσεις Εργολάβοι 69% 59% 70% 55%

54%

Εστίαση: Εστιατόριο Καφετέρια Καφέ μπαρ Ντίσκο 61% 55% 64% 66%

Υπηρεσίες: Σχολή οδηγών Ακαδημία αθλητισμού Εταιρεία καθαρισμού Κομμωτής, κομμώτρια Φωτογράφος 99% 99% 95% 89% 73%

Συμπληρώστε το τμήμα που αφορά στον υπολογισμό του μεικτού κέρδους και το ποσοστό μεικτού κέρδους

Ο ελάχιστος απαραίτητος τζίρος (εξαιρ. ΦΠΑ)

Όταν έχετε καθορίσει το μεικτό σας κέρδος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό τον αριθμό ώστε να υπολογίσετε σχετικά εύκολα τον ελάχιστο απαραίτητο τζίρο χρησιμοποιώντας τον παρακάτω τύπο:

Ελάχιστος απαραίτητο κέρδος χ 100= ελάχιστο απαραίτητο

τζίρος

Ποσοστό μεικτού κέρδους

Συμπληρώστε το τμήμα του ελάχιστου απαραίτητου τζίρου και υπολογίστε τον ελάχιστο απαραίτητο τζίρο.

Πρόβλεψη τζίρου

Καθιστά ορατό αυτό που προβλέπετε να πουλήσετε (τζίρος), όπως και τον τρόπο που σκοπεύετε να το κάνετε. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα που έχετε συγκεντρώσει από το την έρευνα αγοράς (βήμα 4) γι αυτό. Έχετε επεξεργασθεί το μερίδιο αγοράς, γνωρίζετε την θέση σας σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας και έχετε συγκεντρώσει λεπτομέρειες σχετικές με τον πελάτη, όπως κίνητρα αγοράς, αγοραστική δύναμη, αγοραστικές συνήθειες κ.λ.π.

Παράλληλα με την προσέγγιση μάρκετινγκ (βήμα 5), κατά την οποία περιγράφετε τις στρατηγικές μάρκετινγκ, τώρα μπορείτε να καταλήξετε σε έναν υπολογισμό του «αναμενόμενου τζίρου». Αυτό ονομάζεται πρόβλεψη τζίρου. Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να είναι υψηλότερη από τον ελάχιστο απαραίτητο τζίρο τον οποίο έχετε υπολογίσει στο βήμα 7. Είναι περίπου βέβαιο ότι δεν θα επιτύχετε το μερίδιο αγοράς που προβλέπετε στο βήμα 4. Συνήθως, κάποιο περιθώριο χρόνου είναι απαραίτητο, και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να στηρίξετε την πρόβλεψη τζίρου στον ελάχιστο απαραίτητο τζίρο.

Ο αριθμός που προκύπτει θα πρέπει να στρογγυλευτεί προς τα επάνω. Αυτό αντιπροσωπεύει το στόχο σας για τον πρώτο χρόνο. Το μερίδιο αγοράς που καταγράψατε στο βήμα 4 είναι κάτι που μπορείτε να θέσετε ως περισσότερο μακροπρόθεσμο στόχο. Τώρα συμπληρώστε την «πρόβλεψη τζίρου».

Θα δοκιμάσετε την πρόβλεψη ακόμα μια φορά παίρνοντας υπόψη τις διαθέσιμες ώρες σας, όπως και τις άμεσα παραγωγικές σας ώρες. Παράλληλα, εξετάστε την πρόβλεψη σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες.

Το σύνολο των διαθέσιμων και παραγωγικών ωρών δίνουν τον αριθμό εβδομάδων που εργάζεσθε κατ' έτος, όπως και τον αριθμό ωρών ανά ημέρα. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη μόνο τις ώρες που εργάζεσθε αποκλειστικά για τον πελάτη ή το προϊόν σας παράγοντας εισόδημα.

Δεν είναι δυνατόν να εργάζεσθε σταθερά 52 εβδομάδες το χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Σκεφθείτε μόνο τις πωλήσεις που πρέπει να οργανώσετε, τις διακοπές σας ή τις μέρες που μπορεί να είσθε άρρωστος. Ακόμα, θα πρέπει να σταθμίσετε μέρες που είσθε απασχολημένος και μέρες που δεν είστε τόσο απασχολημένος. Ο τζίρος δεν πρόκειται να είναι ο ίδιος στη διάρκεια όλου του χρόνου.

Πρόβλεψη τζίρου:

Μερίδιο αγοράς (βήμα 4)

Ελάχιστος απαραίτητος τζίρος:

Πρόβλεψη τζίρου (θέτοντας στόχους:)

Προσπαθήστε να εξετάσετε όσο το δυνατότερο ρεαλιστικά αν οι αριθμοί που έχετε καταγράψει μπορούν να πραγματοποιηθούν. Συγκρίνετέ τους κυρίως με τους αριθμούς που έχετε συναντήσει στην ερευνά σας.

Οι λειτουργικές δαπάνες που έχετε προϋπολογίσει για τα επαγγελματικά κόστη πρέπει επίσης να εξετασθούν σε σύγκριση με την πρόβλεψη προϋπολογισμού.

Για παράδειγμα: ο αριθμός των επισκέψεων στον πελάτη ταιριάζει με τον αριθμό των χιλιομέτρων που έχετε συμπεριλάβει στην κατηγορία κάτω από τον τίτλο «μεταφορές».

Πρόγνωση ρευστοποίησης

Ορισμοί 1 2 3 4 5 6

Μήνες

Εισροές:

1. Αρχικό ισολογισμός (ρευστό, τραπεζ. συναλλαγές, διατραπεζικές συναλλαγές)

2. Αγορές σε ρευστό

3. Οφειλέτες

4. Άλλα εισοδήματα

5. Φ.Π.Α. : αγορές / οφειλέτες

6. Σύνολο αποδείξεων

Εκροές:

7. Αγορές προϊόντων

8.Επαγγελματικές δαπάνες (εξαίρ. Φ.Π.Α.) καταβολές παγίων για φόροι κοινωνικής ασφάλισης και χρεώσεις μισθοδοσίας

9. Τόκοι και αποπληρωμές

10. Ιδιωτικές αναλήψεις

11. Επενδύσεις

12. Φ.Π.Α.: αγορές / δαπάνες / λογαριασμοί

13.απόδοση Φ.Π.Α.

14. Σύνολο δαπανών

15. Τελικός ισολογισμός

Σημ.. Το σύνολο των κατηγοριών (1 ως 15) θα πρέπει να υπολογισθούν σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση κέρδους σας.

 

ΒΗΜΑ 8: ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σε αυτό το τμήμα θα καταδείξετε κατά πόσο η επιχείρησή σας μπορεί να πραγματοποιήσει τους στόχους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συχνά, σε μια επιχείρηση το εισόδημα και οι δαπάνες δε συνάδουν. Για αυτό το λόγο, ο τζίρος δεν είναι ποτέ ισομερώς κατανεμημένος στη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας εποχιακών προσαρμογών (για παράδειγμα, κατά την ανάληψη μιας εργασίας ή όταν μέρος της εργασίας σας πωλείται σε συγκεκριμένη περίοδο, όταν παράλληλα πρέπει να πληρώσετε τον προμηθευτή σας για το σύνολο των προμηθειών που σας παρέχει). Η πρόβλεψη έχει σαν σκοπό να προγραμματίσει όσο το δυνατόν προσεκτικότερα τις φορές που παράγετε εισόδημα και τις φορές που προχωράτε σε δαπάνες . Η κατάρτιση της πρόβλεψης ρευστοποίησης φαίνεται πως αποτελεί σύνθετη και παρατεταμένη διαδικασία. Είναι όμως απαραίτητη. Αν έχετε κάνει καλή δουλειά ως τώρα, δεν πρόκειται να συναντήσετε δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ παράλληλα μπορείτε να προβλέψετε το ύψος των πιστώσεων που θα χρειασθείτε.

1. Ο αρχικός ισολογισμός: αποτελεί το σύνολο του ρευστού που διαθέτετε είτε άμεσα διαθέσιμο, είτε στην τράπεζα είτε σε τίτλους, τη στιγμή που ξεκινάτε την επιχείρησή σας.

2. Πωλήσεις σε ρευστό: υπολογίστε πόσα χρήματα θα εισπράξετε αυτόν το μήνα από πωλήσεις σε ρευστό. Προς το παρόν, υπολογίστε τον ΦΠΑ ξεχωριστά.

3. Υπολογίστε το ποσό που θα πληρωθείτε αυτόν το μήνα από πελάτες για τιμολόγια που έχετε εκδώσει (εξαιρ. Φ.Π.Α.). Αφορά μόνο όσους εκδίδουν αποδείξεις / τιμολόγια.

4. Άλλο εισόδημα: σημειώστε οποιοδήποτε άλλο εισόδημα αναμένετε να εισπράξετε σε ρευστό, όπως δάνειο, χρήματα από την πώληση αυτοκινήτου ή μηχανήματος.

5. Εδώ σημειώστε χρήματα που αναμένετε να εισπράξετε από την εφορία (ΦΠΑ).

6. ΦΠΑ σε πωλήσεις και αποδείξεις / τιμολόγια: εισπράττετε αυτό το ποσόν, αλλά πρέπει να το αποδώσετε στην εφορία. Για αυτό το λόγο υπολογίζεται ξεχωριστά.

7. Σύνολο εισπράξεων :αθροίστε τα 1 και 6. Σας επιτρέπει να δείτε τι θα εισπράξετε σε ρευστό αυτό το μήνα.

8. Αγορές: σημειώστε τις δαπάνες σας στις αγορές (εξαιρ. Φ.Π.Α.).

9. Επαγγελματικές δαπάνες: σημειώστε το σύνολο των επαγγελματικών σας δαπανών για αυτόν το μήνα (εξαιρ. ΦΠΑ). Μπορούν να περιλαμβάνουν δαπάνες προσωπικού, κόστος εγκαταστάσεων, δαπάνες ταξιδιών, διάφορα επαγγελματικά κόστη κ.λ.π. Οι αποδόσεις για φόρους εισοδήματος και κοινωνική ασφάλιση σημειώνονται ξεχωριστά, γιατί ισχύουν μόνο μία φορά το τετράμηνο (αυτό συνήθως ισχύει αν έχετε υπαλλήλου). Η απόσβεση δεν συνυπολογίζεται εδώ. Η απόσβεση δεν έχει μετρήσιμες συνέπειες είτε στον τραπεζικό σας λογαριασμό είτε στο πορτοφόλι σας.

10. Τόκοι και αποπληρωμές: ανάλογα με το μέγεθος του δανείου και τους διακανονισμούς που έχετε κάνει με την τράπεζα.

11. Ιδιωτικές αναλήψεις: ίσως διαφέρουν αρκετά ανά μήνα. Είναι λογικό να καταθέτετε ένα σταθερό ποσόν στο λογαριασμό σας κάθε μήνα.

12. Επενδύσεις: ίσως ακόμα κάνετε μικρές επενδύσεις τους πρώτους μήνες ή έστω τις αποπληρώνετε.

13. ΦΠΑ επί αγορών, επαγγελματικές δαπάνες και επενδύσεις: υπολογίστε τον ΦΠΑ στις αγορές σας, στις επαγγελματικές σας δαπάνες και τις επενδύσεις ξεχωριστά. Τον έχετε ήδη πληρώσει και θα τον εισπράξετε τελικά. Αυτό ονομάζεται «προσωρινό φόρος».

14. Απόδοση ΦΠΑ: σημειώστε εδώ το ποσόν που πρέπει να αποδοθεί. Αυτό είναι το ποσό του σημείου 15 μείον τον προσωρινό φόρο (το ποσόν του σημείου 13).

15. Συνολικές δαπάνες: αθροίστε τα ποσά των σημείων 8 ως 14 και θα γνωρίζετε τις συνολικές δαπάνες για τον τρέχοντα μήνα.

16. Τελικός ισολογισμός: το σύνολο των εισπράξεων, μείον το σύνολο των δαπανών ισούται με τον τελικό ισολογισμό. Χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, επαναλαμβάνετε τον επόμενο μήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε το ποσόν που θα έχετε με τη μορφή ρευστού κάθε μήνα.

 


ΒΗΜΑ 9: ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ

Συγκεντρώνετε όλες τις λεπτομέρειες και τα έγγραφα που αφορούν τα διοικητικά της επιχείρησης σας ώστε να έχετε εποπτεία της διαχείρισης της επιχείρησής σας. Τα λογιστικά είναι τμήμα της διοίκησης. Θα πρέπει να συγκεντρώσετε όλες τις οικονομικές λεπτομέρειες και τις αποδείξεις που έχουν να κάνουν με το εισόδημα και τις δαπάνες της επιχείρησης και να τις συστηματοποιήσετε. Ετσι, θα είστε σε θέση να παρακολουθείτε όλες τις λεπτομέρειες και να έχετε αποδείξεις για το οτιδήποτε. Η εφορία και οι υπόλοιπες οικονομικές υπηρεσίες θα σας ζητήσουν τέτοια αρχεία.

Η βάση της απλής λογιστικής αποτελείται από τα αρχεία, το βιβλίο εσόδων / εξόδων, το βιβλιάριο τραπέζης και το βιβλιάριο διατραπεζικών συναλλαγών. Το εισόδημα και οι δαπάνες κάθε ημέρας σημειώνονται σε αυτά τα βιβλία. Σημείωση: αυτά είναι το εισόδημα και οι δαπάνες της επιχείρησής σας. Ανοίξτε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς για τα τραπεζικά και διατραπεζικά έσοδα και έξοδα. Μεταφέρετε περιοδικά ένα σταθερό ποσόν στον ιδιωτικό σας λογαριασμό, για ιδιωτικές δαπάνες. Οι αποδείξεις που αφορούν σε εισόδημα / δαπάνες θα πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά, με σωστή σειρά και να αρχειοθετούνται στα κατάλληλα αρχεία. Κρατήστε τα σε ξεχωριστούς φακέλους (ρευστό / τράπεζα/ giro).

Παρέχει ευκολία να αριθμήσετε τις αποδείξεις. Έχετε υπόψη ότι ποτέ δε μπορείτε να έχετε αρνητικό ισολογισμό σε σχέση με το ρευστό. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά συμπληρωματικά βιβλία, όπως ένα βιβλίο εμπορευμάτων όπου μπορείτε να καταγράφετε τις ποσότητες που έχετε αγοράσει, πότε και πώς, όπως επίσης πόσο πουλήσατε και πότε.

Αν τα κάνετε όλα αυτά, μπορείτε εύκολα να ελέγχετε κατά πόσον το εμπόρευμα που διαθέτετε ανά πάσα στιγμή είναι επαρκές και πότε πρέπει να κάνετε νέες παραγγελίες. Κάνετε τις απαραίτητες σημειώσεις σε ένα βιβλίο χρεών με όλους τους λογαριασμούς εκροών που πρέπει να πληρωθούν, μαζί με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. Όταν έχετε πληρώσει τον λογαριασμό, κρατάτε σχετική σημείωση που αφορά το λογαριασμό (πώς, πότε κ.λ.π.). Όταν πλέον θα έχετε πληρώσει το λογαριασμό, το σημειώνετε στο σχετικό βιβλίο, κάτω από το κεφάλαιο δαπάνες και το τιμολόγιο το κρατάτε σε αρχείο.

Με μια ματιά στο βιβλίο χρεών (εφόσον το ενημερώνετε τακτικά) είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιος από τους πελάτες σας οφείλει πληρωμές, ώστε να του στείλετε τη σχετική υπόμνηση, αν είναι απαραίτητο. Όλες αυτές οι σημειώσεις στα συμπληρωματικά βιβλία βασίζονται σε σημειώσεις που κρατάτε στα αρχεία σας.

Εκτός του ότι μπορείτε να επιβλέπετε εισόδημα και δαπάνες (στα αρχεία), όπως επίσης πιστωτές και οφειλέτες στα αντίστοιχα βιβλία, είστε υποχρεωμένες να διατηρείτε τα ποσά Φ.Π.Α. που δηλώνετε για εισόδημα και τζίρο και τα ποσά Φ.Π.Α. που σας επιστρέφονται από δαπάνες σας να τα κρατάτε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα στα λογιστικά σας

Πάντα ζητάτε απόδειξη για οτιδήποτε αγοράζετε. Χωρίς αυτό το στοιχείο απόδειξης δε μπορείτε να αξιώσετε επιστροφή του Φ.Π.Α. Θα ήταν σοφό να σημειώνετε τον Φ.Π.Α. ξεχωριστά από το εισόδημα της επιχείρησής σας. Αν πουλάτε σε άλλες επιχειρήσεις, πρέπει να κάνετε ξεχωριστή καταχώρηση στην απόδειξη για τον Φ.Π.Α. Είναι σύνηθες να καταγράφετε τον Φ.Π.Α. στα βιβλία πιστώσεων και χρεών, υποθέτοντας ότι έχετε τη συνήθεια να καταγράφετε όλο σας το εισόδημα ή το αναμενόμενο εισόδημα σε αυτά τα βιβλία. Αν δε διατηρείτε βιβλία πιστώσεων και χρεών, τότε ο διαχωρισμός του Φ.Π.Α. πρέπει να είναι εμφανής στα αρχεία σας.

Μπορείτε να κάνετε τα λογιστικά σας πιο κατανοητά.

Μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο χρησιμοποιώντας τα αρχεία και τα συμπληρωματικά βιβλία, αν είναι απαραίτητο, των ειδών εισοδήματος και δαπανών τα οποία εισρέουν και εκρέουν, έτσι ώστε για παράδειγμα, να μπορείτε να δείτε με μια ματιά τα έξοδα του αυτοκινήτου για ένα συγκεκριμένο μήνα. Το σύστημα των πινάκων συνήθως

χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια μιας επιχείρησης ή σε μικρές επιχειρήσεις.

Το εισόδημα και οι δαπάνες (όπως φαίνεται στα αρχεία) σημειώνεται σε συγκεκριμένες στήλες (είδος εξόδων). Τα σύνολα των στηλών δείχνουν τις δαπάνες και τα έσοδα ανά κατηγορία.

Αν διατηρείτε μόνο αρχεία, είναι απαραίτητο να καταγράφετε τις αποδείξεις στις οποίες αναφέρεται το έσοδο ή η δαπάνη.

Επίσης, πρέπει να κάνετε περιοδικό λογαριασμό των αποτελεσμάτων όπως και ισολογισμό. Ο ισολογισμός είναι μια περίληψη του κεφαλαίου και των μέσων σας: (ενεργητικό) και των χρεών σας (παθητικό).

Ο λογαριασμός που προκύπτει είναι μια περίληψη των δαπανών και των εσόδων μεταξύ δύο ημερομηνιών. Αυτό συνήθως είναι αρμοδιότητα λογιστή. Όσο καλύτερα ενημερώνετε τα βιβλία σας, τόσο λιγότερα πρέπει να πληρώνετε για λογιστικά.

Για να καταρτίσει ένα λογαριασμό των αποτελεσμάτων σας και να καταρτίσει τον

ισολογισμό, ένας λογιστής χρειάζεται:

Τα αρχεία και τις σχετικές αποδείξεις, παράλληλα με τους φακέλους για ρευστό /τράπεζα/giro.

Τα συμπληρωματικά βιβλία, με τις αποδείξεις, το αρχείο με πληρωμές που εκκρεμούν, το αρχείο με τις πληρωμές των οποίων η είσπραξη εκκρεμεί.

Το βιβλίο με τους πίνακες, αν διαθέτετε.

Όλες οι αποδείξεις πρέπει να έχουν επάνω μια σημείωση σχετικά με εκείνο στο οποίο αναφέρονται τα έσοδα ή οι δαπάνες, σε περίπτωση που αυτά τα στοιχεία δε μπορούν να βρεθούν στα συμπληρωματικά βιβλία ή αν δε διατηρείτε βιβλίο με πίνακες.

Καταγραφή του τρέχοντος εμπορεύματος, σε περίπτωση που δεν διατηρείτε βιβλίο εμπορευμάτων.

Κατάλογο χρεών και πιστώσεων, σε περίπτωση που δεν διατηρείτε βιβλίο πιστώσεων και χρεών ή αρχεία για πληρωμές που εκκρεμούν και εισπράξεις που εκκρεμούν.

Καταγραφή όσων κατέχετε (π. χ. κατάλογος αποθεμάτων), που περιλαμβάνει λεπτομέρειες του έτους αγοράς και το ποσοστό απόσβεσης που εφαρμόζεται.

Ελάχιστα απαραίτητα:

Βιβλίο ρευστού και αρχείο για αποδείξεις σε ρευστό

Βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού και αρχείο για τραπεζικές αποδείξεις και

δικαιολογητικά

Βιβλιάριο διατραπεζικών συναλλαγών (Giro ΒΟΟΚ) = αρχείο για διατραπεζικές

αποδείξεις και δικαιολογητικά

Αρχείο με εκκρεμείς πληρωμές

Αρχείο με εκκρεμείς εισπράξεις

Θυμηθείτε να έχετε ξεχωριστούς λογαριασμούς για την επιχείρηση και τις προσωπικές σας ανάγκες